VALLIn aloitteesta vietettävän vuosittaisen isovanhempien päivän tarkoituksena ei ole juhlia pelkästään isovanhempia, vaan myös sukupolvien välisen yhteyden merkitystä yleisesti. Kaikki vanhat ihmiset eivät ole isovanhempia, eikä kaikilla lapsilla ole omia isovanhempia syystä tai toisesta. Isovanhemmat ovat mahdollisesti kuolleet, tai yhteys on saattanut katketa lapsen vanhempien ja isovanhempien välillä, jolloin lapsikaan ei saa tavata isovanhempiaan.
Oli syy yhteyden puuttumiseen mikä hyvänsä, kaikenikäisten tulisi silti kohdata eri ikäisiä ihmisiä jo yhteiskunnallisista syistä: erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten kohtaaminen vähentää ennakkoluuloja ja lisää empatiaa, ymmärrystä ja solidaarisuutta toisia kohtaan (lue blogi). Mikrotasolla tarkasteltuna taas isovanhemmat luovat perheille tukiverkkoja ja mahdollisuuksia hengähdystaukoihin arjen keskellä. Onneksi useat toimijat tarjoavat erilaisia varamummojen ja -vaarien palveluita. Useat vapaaehtoistyönä, mutta löytyypä jostain kaupallistakin palvelua.
VALLI ry palkitsi vuonna 2015 Vuoden isovanhempi -tunnustuksella Monika-Naiset liitto ry:n isoäiti-ikäiset vapaaehtoiset Celestine Vita-Buban ja Tiiu Holapan, jotka hoitavat Suomeen muuttaneiden äitien lapsia sillä välin, kun nämä osallistuvat suomen kielen tunneille ja työelämätaitoihin valmentaviin ryhmiin (lue uutinen). VALLIn jäsenyhteisö Honkalakoti ry Ruovedellä puolestaan pyörittää Koulumummolaa, jossa kohtaavat Honkalakodin ikääntyneet sekä paikallisen alakoulun oppilaat (lue juttu). Myös muun muassa SOS-Lapsikylällä on usealla paikkakunnalla Mummun ja vaarin tupa -toimintaa (tutustu sivuihin). Siskot ja Simot ry taas järjestää satunnaisia pop up -mummoloita (tutustu sivuihin). Tässä vain muutama esimerkki, muitakin tapoja järjestää sukupolvien kohtaamisia lapsille ja lapsiperheille varmasti löytyy.
Toisaalta varaisovanhemmuuden ei tarvitse olla järjestäytynyttä, vaan yhtä hyvin vaikka naapureista voi tulla tärkeitä ikääntyneitä ihmisiä lasten elämässä. Niitäkin tarinoita on kuultu, joissa perheen ystävä säilyy tärkeänä hahmona ensin lasten ja sitten näiden lasten elämässä yli vuosikymmenten. Oli siis lapsen ja ikääntyneen välillä biologista sidettä tai ei, kumpikin osapuoli saa aivan varmasti tapaamisista mielekästä sisältöä ja uusia oivalluksia rikastuttamaan elämäänsä. Siispä kiitos ja onnea kaikille varamummoille ja -vaareille!
Teksti:
Heidi Nieminen
järjestökoordinaattori
VALLI ry