Marraskuun viimeisenä perjantaina vietettävä Välittämisen päivä kannustaa arjen välittämiseen ja huolenpitoon. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry ja Geroclub ry etsivät nyt välittämisen tekoja ja tekijöitä Välittämisen teko -tunnustusten saajiksi. Tunnustuksilla edistetään välittämisen kulttuuria ja ikäystävällistä yhteiskuntaa.
Välittämisen päivä tuo valoa marraskuun harmauteen muistuttaen huolehtimaan niin tutuista kuin tuntemattomistakin ihmisistä lähellä. VALLIn lanseeraama teemapäivä korostaa erityisesti pieniä tekoja, joiden avulla kaikenikäiset voivat osoittaa välittämistä toisistaan ja etenkin ikäihmisistä arjessa. Erilaisia arjen pieniä tekoja voivat olla vaikka kuulumisten kysyminen, tavaran lainaaminen tai oven auki pitäminen.
Myös erilaiset tapahtumat ja tempaukset kuuluvat olennaisesti Välittämisen päivään. VALLI kannustaakin kaikkia, niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiä ja yhdistyksiäkin, osallistumaan omalla tapahtumalla tai tempauksella sekä kutsumaan myös muut välittämään. Voisiko teidän yhteisönne esimerkiksi kutsua eri ikäiset yhteiseen työpajaan tai vaikka askarrella lasten kanssa kortteja läheiseen hoivakotiin?
Välittämisen päivän vakavampi viesti on muistuttaa huoli-ilmoituksesta. Mikäli kohtaamasi ihminen herättää sinussa pienintäkään huolta, on oma tuntemus syytä ottaa vakavasti ja toimia. Tilanteesta riippuen ratkaisu voi olla joko oman avun tarjoaminen tai vaikka huoli-ilmoituksen tekeminen.
Välittämisen tekoja halutaan palkita ja nostaa esille
Uutta tuulta Välittämisen päivään tuovat viime vuonna ensimmäisen kerran jaetut Välittämisen teko -tunnustukset. Rahapalkinto ja erillinen kunniamaininta myönnetään vuosittain henkilölle tai taholle, joka toiminnallaan tuottaa iloa, piristää tai helpottaa iäkkäiden ihmisten arkea. Palkinnon arvo on 1000 euroa, jos palkittava on yhteisö, ja 500 euroa, jos palkinnon saa yksityishenkilö. Rahallinen tuki on tarkoitettu kiitokseksi pyyteettömästä vapaaehtoistyöstä, jota tehdään muiden hyväksi. Viime vuonna palkinto myönnettiin postuumisti Aira Samulinille.
Geroclubin hallituksen jäsen, mielenterveyden edistäjänä tunnettu psykologi Pirkko Lahti kannustaa arkisiin välittämisen tekoihin: “Jokainen löytää omat välittämisen tapansa. Oma joka aamuinen tapani on ottaa yhteyttä viiteen ihmiseen.” Lahti toteaa, että omassa lapsuuden pienessä kyläyhteisössä totuttiin huolehtimaan myös naapureiden lapsista, ja samanlaista arkista huolehtimista tarvitsisi nyt myös moni yksinasuva iäkäs.
Tämän vuoden palkinnon saajaa pääset ehdottamaan VALLIn nettisivujen kautta osoitteessa www.valli.fi/vinkkaa
Välittämisen päivän päämääränä on lisätä huolenpitoa yhteiskunnassa, jottei kukaan jäisi yhteiskunnassa yksin. Päivä herätteleekin havaitsemaan niitä kaikkia tekoja, joita jokainen voi arjessaan tehdä. Loppujen lopuksi joka päivä on välittämisen päivä.
Mikä on huoli-ilmoitus?
Aikuisen ihmisen hyvinvoinnista, terveydestä tai turvallisuudesta heränneen huolen pohjalta tehtävä ilmoitus. Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa ja se velvoittaa kunnan tekemään palvelutarpeen arvioinnin henkilöstä, josta ilmoitus on tehty. Ohjeet huoli-ilmoituksen tekoon löytyy jokaisen kunnan omilta nettisivuilta.