Välittämisen teko -palkinnon saajan kiitospuhe palkinnonjakotilaisuudessa 22.11.2024

Pekka Ahtiaiselle ja Raimo Kantaselle myönnettiin Välittämisen teko -palkinto vapaaehtoistyöstä Mäntsälän karaoketanssien eteen. Ehdotuksia tunnustusten saajiksi sai ehdottaa VALLIn nettisivujen kautta. VALLI ja Geroclub ry jakoivat palkinnot Tuloksellinen etsivä vanhustyö ja välittävä kohtaaminen -seminaarissa 22.11.2024.

Pekka Ahtiaisen kiitospuhe:

Hyvät seminaarin osanottajat, hyvät ystävät. Tässä seisoo laulunlyömä, Kannaksen evakkoperheen jälkeläinen ihmeissään toimintaryhmämme ”Karaokekerhon” toiminnan päästyä odottamattoman huomion kohteeksi. Omasta ja työparini Raimo Kantasen puolesta kiitän Geroclubin ja VALLIn päättäjiä merkittävästä huomionosoituksesta ja arvokkaasta palkinnosta. Raimo on liikunnan, aikanaan hiihtovalmennuksen, nyttemmin erityisesti tanssiliikunnan aktiivinen vapaaehtoisohjaaja. Ryhdikäs, 80-kymppinen työparini Raimo Kantanen, on aktiivisen tanssinohjauksen sivussa myös tenniksen hallitseva suomenmestari sarjansa tenniksen nelinpelissä. Aikaisemmin sovitun ulkomaanmatkaansa vuoksi Raimo ei päässyt osallistumaan tähän tilaisuuteen.

Yhtä hyvin kuin itselleni ja Raimolle saamamme huomionosoitus kuuluu jokaiselle toimintaryhmämme runsaalle tusinalle aktiiviselle toimijalle, jotka ovat olleet valmiit varaamaan lähes kaikki vuoden maanantaipäivät ikäihmisten hyvinvointia edistävän vapaaehtoistoiminnan käyttöön.

Kerron mielelläni lyhyesti projektimme etenemisvaiheista. Se on eräänlainen, vaatimaton, vapaaehtoistyön kasvutarina.

Toimintamme lähti käyntiin kuntamme kulttuurituottajan kannustuksesta ystävänpäivänä 2022, eli vajaa kolme vuotta sitten. Kunta antoi käyttöömme korvauksetta sopivan tilan, ja niin maanantai-iltapäivisin alkoi kokoontua tusinan verran laulun ystäviä ”Kulttuurimeijerin iltapäiväkaraokeen”. Jo samana syksynä lauluiltapäivät muuttuivat karaoketansseiksi tavattuani Eläkeliiton tanssikerhoa vetävän, Raimo Kantasen. Sovimme välittömästi, että lyödään laulajien ja tanssijoiden hynttyyt yhteen. Näin tehtiin ja saman tien koolla olikin kolmisenkymmentä ikäihmistä laulamassa ja tanssimassa. Laulajat saivat esiintyä oikealle tanssiyleisölle ja sehän on ihan toista, kuin laulaminen toinen toisilleen.

Ensimmäisen toimintavuotemme lopulla käytössämme ollut tila alkoi käydä ahtaaksi ja omatoimikahvilan pitokaan tilassa ei ollut mahdollista. Marssimme Raimo Kantasen kanssa kunnan johdon puheille esittämään toivomuksen, voisimmeko saada perinteikkään, kohta sata vuotta täyttävän Mäntsälän Seurojentalon ikäihmisten hyvinvointia palvelevan vapaaehtoistyön käyttöön. Oman kuntamme suhtautumista vapaaehtoistyön tukemiseen kuvannee hyvin se, että seuraavana aamuna yhdeksän paikkeilla saimme lukea puhelimistamme tekstiviestin, ”kunta on varannut Seurojentalon tilat korvauksetta maanantai-iltapäiviksi ikäihmisten hyvinvointia edistävän vapaaehtoistoiminnan käyttöön”. Ensimmäisen toimintavuoden aikana järjestimme 35 tapahtumaa, joissa osallistujia oli keskimäärin 18.

Toiseen toimintavuoteen valmistauduimme perustamalla rekisteröimättömän toimintaryhmän, ”Karaokekerhon”.  Sen toiminta-ajatuksena oli ja on edelleen ”edistää musiikin, liikunnan ja sosiaalisen yhdessäolon keinoin ikäihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä”. Taustayhteisöiksi mukaan lähtivät Eläkeliiton Mäntsälän yhdistys ja Mäntsälän Mieskuoro. Itse toimin toimintaryhmän asiamiehenä ja vastuuhenkilönä. Haimme ja saimme kunnalta toimintaryhmällemme 1000 euron toiminta-avustuksen. Toisena toimintavuonna toteutimme 50 tapahtumaa ja osallistujia oli keskimäärin 31.

Kuluvan vuoden, kolmannen toimintavuotemme tavoitteeksi asetimme edelleen 50 tapahtuman järjestämisen ja toimintaa tukevien taustayhteisöjen joukon edelleen vahvistamisen. Kunnalta saimme myös tälle vuodelle 1000 euron toiminta-avustuksen.

Kun tämän vuoden alussa Mäntsälän Eläkkeensaajat ja Mäntsälän Seniorit liittyivät mukaan toimintaryhmämme taustayhteisöjen joukkoon, kaikki alueemme eläkeläisyhdistykset ovat nyt yhteistyössä mukana. Myös Mäntsälän seurakunta ja valtakunnallisen liikuntajärjestön, Suomen Ladun jäsenyhdistys, Mäntsälän Retki liittyivät yhteistyöjoukkoon mukaan. Viime maanantain karaoketanssiemme järjestysnumero oli 48, joten toteutumassa on yhteensä 52 tapahtumaa. Osallistujia viime maanantain tansseissa oli 63 ja kuluvan vuoden keskimääräinen osallistujamäärä tulee olemaan noin 50. Kuluvan vuoden toiminta on synnyttänyt myös jo reippaasti keikkailevan Karaokekerhon House Bändin, ”Solistiyhtye Kutoset”.


Lopuksi vielä, jos sallitaan, muutama ajatus tekijöistä, jotka kokemuksemme mukaan ovat tukeneet toimintamme tuloksellisuutta.

-Yleisesti ja kiistattomasti tiedossa on musiikin, laulun ja soiton, liikunnan ja sosiaalisen yhdessäolon myönteiset vaikutukset ihmisen hyvinvoinnille. Kokemuksemme mukaan toimintakonseptissamme, musiikkikahvilamme karaoketansseissa, nämä hyvinvoinnin tekijät tuottavat yhdessä erityistä synergiaa. Se, yhdessä vapaaehtoistyöllä tuotetun matalan kynnyksen tapahtumassa tuo tapahtumiin tarpeellisen kriittisen massan osallistujia, ja erityisesti tanssi tuo taianomaisesti uuden, toimivan ja hyväksytyn välineen ihmistenvälisen vuorovaikutuksen avaamiseen ja laajentamiseen. Syntyy reaktio, joka ylläpitää itseään, syntyy positiivinen hyvän kierre.

– Tapahtumissamme toteutuu jopa vähän korostetusti turvallinen tila. Lähes kolmen vuoden aikana, 133 koko iltapäivän kestävissä tapahtumissa on kerran haastettu hetkellisesti turvallisen tilan periaatetta. Siihen puututtiin välittömästi, ja se on jäänyt ainoaksi.

-Rekisteröimätön toimintaryhmä on osoittautunut toimivaksi organisoitumistavaksi vapaaehtoisyhteisöjen yhteistyössä. Yhteistyö toimintaryhmänä ilman byrokratiaa antaa tilaisuuden huomion kiinnittämiseen organisaatioiden sijasta vain arjessa tehtävään, palkitsevaan toimintaan ja yhteiseen päämäärään. 

-Säännöllinen toistuvuus herättää luottamusta ja vahvistaa uskottavuutta. Hyvän, turvallisen kokemuksen jälkeen kenenkään ei tarvitse ajatella, kunpa tämä olisi useammin. Tieto, että tänne voi tulla joka maanantaina, läpi koko kesänkin, rohkaisee lähtemään liikkeelle ja osallistumaan. Jokaviikkoinen WhatsApp-tiedotus ja osallistujien pitkin viikkoa aktiivisesti toimiva viestien vaihto n. 150 tutun osallistujan viestirenkaassa virkistävät ja vahvistavat turvallisuutta mukana olijoiden piirissä.

Vanhuksia uhkaavaan yksinäisyyden torjuntaan sinne, missä yksinäisyys uhkaa, tai missä se on jo läsnä, tarvitaan koko ajan uusia tehosteannoksia. Raimo Kantasen ja toimintaryhmämme kanssa tavoittelemme sitä, että ensi vuonna Mäntsälän Seurojentalon Karaoketansseissa 50 – 60 osallistujan sijasta tapaisimme joka maanantai vähintään 100 iloista ikäihmistä.

Miettiessämme houkuttelevia kannustimia ”sisäänheittotuotteiksi”, olemme päättäneet joskus toimiviksi osoittautuneiden muoviämpärien sijasta kokeilla ilmaisia pullakahveja. Ajatuksenamme on, että jokaviikkoisen, ilmaisen, 4-tuntisen, konserttitanssiaisohjelman lisäksi tarjoaisimme nimenomaisesti yleisöksi saapuville ikäihmisille ilmaiset pullakahvit. Silloin kyllä mahdollisesti joudumme etsimään paikkakuntamme menestyvistä, vakavaraisista yrityksistä sponsoreita, jotka silloin tällöin voisivat tehdä vanhusväestön hyvinvointia ja toimintakykyä palvelevan vapaaehtoistyön kahvi- ja pullakuluihin vaikkapa 50 euron suuruisia lahjoituksia. Kahvilamme normaali pullakahvin hinta on 2e.