Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä 1.10.2024
Runsaat kolme ja puoli vuotta sitten, Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä, sisäministeriö ja Helsingin yliopiston almanakkatoimisto tiedottivat, että suomalaiseen kalenteriin merkitään vuodesta 2023 alkaen vakiintuneena liputuspäivänä ”Miina Sillanpään päivä, kansalaisvaikuttamisen päivä” 1.10.
Toimiessani tuolloin Miina Sillanpään Seuran puheenjohtajana, totesin aiheeseen liittyneessä tiedotteessa: ”Miina Sillanpään yhteistyötaidot ja neuvotteluvalmius edistivät muutosten aikaansaamista hänelle tärkeissä asioissa. Miina Sillanpään arvomaailma, heikompiosaisista välittäminen ja tuloksia tuottanut sinnikäs työ, kannustavat meitä aktiiviseen toimijuuteen. Myös hänen ajattomat sitaattinsa koetaan omakohtaisiksi”. Miina Sillanpään sitaateista muistetaan mm. ”pelkät sanat eivät riitä, tarvitaan myös tekoja” tai ”jokaisella ihmisellä on oikeus hyvinvointiin, inhimillisiin työoloihin ja ihmisyyden kunnioittamiseen”.
Suomen ensimmäisen naisministerin, Miina Sillanpään ajoista on yhteiskunnallinen kehitys ollut suurta, pääosin myönteistä. Kansalaisjärjestöjen sinnikäs sisällöllinen työ on tuottanut tulosta, eteenpäin on menty. Järjestöjen dynaaminen toimintaote on ollut jatkuvaa, eikä se saa pysähtyä. Tulossa olevat massiiviset rahoitusleikkaukset kansalaisjärjestöjen avustuksissa haastavat tätä dynaamisuutta. Kansalaisyhteiskunnasta demokratian takeena pitävät huolta vahvat, toimivat ja monialaiset kansalaisjärjestöt. Tämä on Suomessa sellaista pääomaa, jota emme halua menettää.
Kansalaisjärjestöjen vaikuttamismahdollisuudet, esimerkiksi lainsäädännön eri valmisteluprosesseissa, on yksi mittari hallinnon asenteista kansalaisjärjestöjä kohtaan. Järjestötoimijoiden laajaa osaamista tulee hyödyntää riittävän varhain lainsäädännön muutosprosessien aikana. Tyytymättömyyttä syntyy siitä, ettei järjestötoimijoita kuunnella eikä kuulla, tai laadituilla lausunnoilla ei ole vaikutusta päätöksentekoon, vaikka suurin osa lausujista olisikin ollut eri mieltä esityksestä. Jyräämällä saadaan tasaisempaa tietä, ihmisiin vaikutus lienee päinvastainen.
Yhtä lailla, kuin dynaamista järjestötoimintaa tulee edistää, on kehitettävä hallinnon ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä ja yhdessä tekemistä. Aito vuoropuhelu on hyvä tapa vahvistaa demokratiaa. Tätä ovat valtiovarainministeriön koordinoima Avoimen hallinnon työ, sekä oikeusministeriön koordinoima Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan toiminta hyvin edistäneet. Kansalaisjärjestöt ovat vahvasti ja aidosti mukana.
Maailma on monimutkaistunut. Miina Sillanpään ajoista on siirrytty osin sähköisin välinein vaikuttamiseen. On tullut paljon uusia vaikuttamisen tapoja ja kanavia. Osa näistä kanavista on enemmän hajottavia kuin rakentavia. Kansalaisjärjestöjen tavoitteena on lisätä osallisuutta ja vähentää syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Järjestöt tuovat esiin kansalaisyhteiskunnan moniäänisyyttä. Yhteiskunnassa koheesiota ylläpitävään kansalaisjärjestöjen dynaamiseen toimintaan tarvitaan resursseja. Kansalaisjärjestöstrategian sisältö on muutamia valuvikoja lukuun ottamatta hyvä. Nyt tarvitaan sanojen lisäksi tekoja ja päätöksiä. Näitä hyviä, kansalaisjärjestöjen toimintaa tukevia päätöksiä odotellessa toivotan kaikille hyvää Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää!
Virpi Dufva, toiminnanjohtaja
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry