Uutta tietoa käyttäjälähtöiseen kehittämiseen Ikäteknologiaverkostosta

"sinisiä kuusikulmioita, jotka yhdessä muodostavat verkoston."

VALLIn Ikäteknologiakeskus koordinoi ja fasilitoi Ikäteknologiaverkostoa. Verkostossa kohtaavat alan eri toimijat, kuten käyttäjät, yritykset, oppilaitokset ja hanketoimijat. Ikäteknologiaverkostossa käydään vuoropuhelua ja löydetään yhteisiä kosketuspintoja ikäteknologiaan, sen kehittämiseen ja käyttämiseen. Verkoston jäsenet kokoontuivat toukokuussa vuoden toiseen virtuaaliseen tapaamiseen.

Ikäteknologiaverkoston vuoden 2021 teemana on käyttäjälähtöisyys, ja siihen liittyen verkoston jäsenet kaipaavat erityisesti tietoa olemassa olevista toiminnoista ja hankkeista. Ja he haluavat myös kuulla erilaisia tositarinoita siitä, miten käyttäjälähtöisyys on huomioitu ikäteknologian kehittämistyössä.

Ikäteknologiaverkoston toukokuun tapaamisen 5.5. ohjelma rakentui esiin nousseiden toiveiden pohjalta. Verkoston tapaamisessa erikoistutkija Heidi Anttila THL:stä kertoi KATI- ja HyteAiro-ohjelmista. Heidin alustuksessa sivuttiin myös KATI-hankkeiden toimintaa ja kansallisen tekoälyohjelman AuroraAI:n toimintaa.

Verkostossa kuullaan myös sen jäsenten toiminnasta, kehittämistyöstä. Tällä kertaa toimintaansa ja käyttäjälähtöisyyden huomioimista kehittämistyössään esittelivät:

Causalus Oy:n teknologiajohtaja Sirkku Karinen kertoi yrityksen lääkehoidon järkeistämissovelluksesta, jolla hoivakotien henkilökunta voi helposti seurata ikääntyneen lääkitystä, sen vaikutusta ja sivuvaikutusten ilmaantumista. Sovelluksen avulla voidaan turvallisesti purkaa liikalääkitystä ja vähentää siitä aiheutuvia haittoja.

Tuotepäällikkö Tea Sanden Emfit Oy:stä kertoi yrityksen alkuvuonna lanseeraamasta ja selkeästi kuluttajamarkkinoille suunnatusta nousuvahdista. Sen avulla voidaan helposti seurata itsenäisesti asuvan ikääntyneen liikkumista. Nousuvahti voi myös tuoda ikääntyneelle turvaa ja omaisille mielenrauhaa.

SofiCaren teknologiajohtaja Anne-Marie Hovi
kertoi alustaratkaisusta, joka kokoaa kaiken hoivapalveluiden, asiakkaiden ja omaisten tarvitseman tiedon saavutettavaksi yhdelle alustalle. Alusta on liitettävissä   moneen eri järjestelmään. Se helpottaa asiakkaiden ja omaisten sekä sotehenkilöstön välistä yhteydenpitoa ja tiedonkulkua.

Verkoston tapaamisessa viimeisen mielenkiintoisen puheenvuoron käyttivät Riitta Lahtinen ja Russ Palmer. Heidän aiheenaan oli kosketusviestintä (Social-Haptic Communication). Riitta toimii tutkijana Helsingin yliopiston ISE tutkimusryhmässä ja Russ on kansainvälinen musiikkiterapeutti, jolla on Usherin syndrooman aiheuttama kuurosokeus. He ovat mukana SuitCeyes-älyliivin kehittämisessä käyttäjätestaajan roolissa. SuitCeyes-liivi välittää kosketusviestintää etänä. Lisätietoja Riitan ja Russin toiminnasta löytyy heidän nettisivuiltaan.

Tämänkin tapaamisen materiaalit tulevat jakoon Ikäteknologiakeskuksen nettisivuille.

Ikäteknologiaverkosto kokoontuu säännöllisesti useamman kerran vuodessa (seuraava kokoontuminen 1.9.2021). Verkostoon ovat tervetulleita kaikki, jotka kokevat toimivansa ikääntymisen ja teknologian rajapinnassa. Jos haluat mukaan, laita liittymispyyntö sähköpostitse kaisa.huuhtanen[at]valli.fi.

Kaisa Huuhtanen
Erityisasiantuntija
Ikäteknologiakeskus