Uskallatko astua kynnyksen yli? Kengät jalkaan! Tom Pöysti kannustaa ikämiehiä rohkeasti mukaan

Tom Pöysti

Iloa Arkeen -pysäkeillä nikkaroidaan huhtikuussa linnunpönttötalkoissa ja käydään linturetkillä. 
Tavoitteena on lisätä paitsi yhteisöllisyyttä, myös kannustaa miehiä mukaan toimintaan. Suurin kynnys on omalla kotiovella, sen yli päästyään voi aueta ihan uusi maailma- ulkona onkin ihana kevät ja aurinko paistaa, muuttolinnut palailevat: miksen lähtisi vaikka katsomaan niitä?

Tom Pöysti istuu tammisaarelaisen kahvilan lasitetulla terassilla ja nauttii keväisestä auringonpaisteesta. Lintukiikarit ovat vakiovarusteena mukana, kuten aina, kävipä matka minne tahansa. Mutta miten me olemme päätyneet Tammisaareen ja Tom Pöystin seuraan?

Tapaaminen liittyi Iloa Arkeen -pysäkkien huhtikuun tapahtumiin. Pysäkkien kävijäkunta on kovasti naisvoittoista, joten toimintaan on houkuteltava mukaan miehiä. Kevät, yhdessä tekeminen ja oleminen kenties saisi miehet liikkeelle, ja näin syntyi idea linnunpönttötalkoista.  Ukon-päivän aikaan 4.4 Pysäkeillä rakennetaan linnunpönttöjä, hyönteishotelleja ja käydään luontoretkillä.

Tom Pöysti on tunnettu lintuharrastuksestaan. Innostuksen luontoon Tom sai murrosikäisenä biologian opettajalta, joka vastasi kysymyksiin vastakysymyksellä. ”Olikohan tuo hiirihaukka vai piekana?”  Opettajan vastaus, ”Mikä muu se olisi voinut olla? Miten ne eroavat toisistaan?”  Tom tiesi, että piekanalla on musta rantu pyrstössään, joten tämä oli hiirihaukka. ”Hiirihaukallehan se on aivan sama, kutsutaanko sitä vaikka väyryseksi, mutta itsellä oli niin paljon parempi mieli, kun voi todennäköisesti sanoa, että näin sen minkä näin”.

Koe mitä koet mutta koe se, TEE se. Ei kaikkea valmiiksi jauhettuna, se passivoi.

Läksimme hakemaan Tom Pöystiltä tietoa muuttolinnuista, pesimisestä, linnunpöntöistä, mutta keskustelumme ”eksyikin” ihan muille urille. Tom on luennoitsija ja kouluttaja, joka käy puhumassa eri tilaisuuksissa mm. yhteisöllisyydestä, arvoista, yhteiskuntavastuusta. Keskustelun aikana tulikin hyvin selväksi, että hän on huolissan yhä kasvavasta ikäihmisten yksinäisyydestä ja passivoitumisesta.

”Passivoituminen koskee eritoten meitä miehiä. Miehet alkavat eläköidyttyään puhumaan ja murehtimaan elämätöntä elämäänsä, mikä on hyvin suomalainen piirre. Äijät murehtivat, että taas on perjantai. Mummot eivät tee niin. Perjantaina laitetaan vähän punaa huuliin ja ollaan valmiita kahvin ääreen. Annetaan miesten kokea elämänsä merkityksellisyys. Heillä on paljon annettavaa, osaamista ja oppia nuorille” toteaa Pöysti painokkaasti.

”William Shakespeare kirjoitti aikanaan: Rakkaus elää rakkauden näkemisestä. 1960 -luvulla ruotsalainen kirjailija käytti samaa sitaattina ja lisäsi, että toimii myös toisinpäin: välinpitämättömyys saa voimaa välinpitämättömyydestä, piittaamattomuus piittaamattomuudesta”. 

Pöysti toteaa, että yksinäisyys on Suomen tappavin tauti. Meidän täytyy kunnioittaa ja välittää toinen toisistamme, eikä kävellä ohi, huomaamatta toisiamme. Nuoret ottavat aikuisista mallia ja käyttäytyvät samalla lailla. Käydessään Englannissa hän huomioi, että kaikki tervehtivät ja katsoivat silmiin. Tätä kulttuuria voisi meillekin tuoda lisää. 

Uskallatko astua kynnyksen yli? 

Vaikeinta on päästä kotiovesta ulos, se on suurin kynnys kaikkeen. Mutta tehdään vaikein ensin, kammataan tukka, laitetaan vaatteet päälle, kengät jalkaan, ja sitten ulos. Lähdetään katsomaan säätä, lintuja, ihmisiä, mitä tahansa.

Pöysti puhuu juuri siitä, mitä me haluamme tehdä Iloa Arkeen-pysäkeillä; olla osallisena jossakin, missä sinut huomataan, ollaan yhdessä muiden kanssa, tutustutaan uteliaana uusin asioihin. 

Linturetket ovat mainio tapa olla yhdessä, tuntemattomienkin. Ei tarvita samaa kieltä. Lintuja ja luontoa tarkkaillessa tämä tulee hyvin esiin, kuuntele ja katsele. Kun lähdetään linturetkelle, otetaan mukaan eväät ja uteliaisuus. Kysellään uteliaasti ja ihmetellään, koska vain se valpastaa mieltä.

”Uteliaisuus ja intohimo nähdä. Näe mitä näet mutta näe se”, muistuttaa vielä Tom Pöysti.

Lisätietoja Iloa Arkeen -pysäkkien Ukon-päivän tapahtumista:

Aulikki Viippola 
aulikki.viippola@valli.fi
050 30111 04  

Kati Nikola 
kati.nikola@kotienpuolesta.fi
050 465 6694