Verkostotyö

Etsivän vanhustyön verkostokeskus tukee etsivän ja löytävän vanhustyön tekijöitä ja kehittäjiä. Neuvomme, kehitämme ja kokoamme uusinta tietoa, vahvistamme verkostoja, sekä autamme jakamaan kokemuksia.

Yhteiskehittäminen

Etsivän vanhustyön verkostokeskus kehittää etsivää ja löytävää vanhustyötä yhdessä eri puolilla Suomea toimivien järjestöjen ja kuntien ammattilaisten, vapaaehtoisten sekä ikäihmisten kanssa. Etsivä vanhustyö on moniammatillista ja monitoimijaista, ja myös sen kehittämisen tulee tapahtua eri ryhmiä osallistaen ja kuunnellen.

Vuonna 2024 verkostokeskus oli mukana Sitra Lab -ohjelmassa, jossa yhdessä viiden eri toimijan kanssa kartoitettiin olemassa olevat seuranta-ja raportointikäytänteet ja selvitettiin etsivän vanhustyön tarvetta ja vaikutuksia. Lisäksi tutkittiin, minkälainen tieto ikääntyneiden tilanteesta voi tukea päätöksentekoa. Hankkeen seuraavassa vaiheessa keskitytään keräämään tietoa eri ilmiöiden vaikutuksista ja kehittämään mittaristoa, jolla arvioidaan etsivän vanhustyön vaikuttavuutta sekä sen taloudellisia ja hyvinvointivaikutuksia. Lue lisää Sitran sivuilta. Jos olet kiinnostunut kehittämään etsivän vanhustyön arviointia hankkeen seuraavassa vaiheessa, olet lämpimästi tervetullut mukaan! Vuoden 2025 aikana arviointityöskentely jatkuu neljä kertaa vuodessa järjestettävissä vertaisoppimisen foorumeissa.

Yhteiskehittämisen tuloksena on aiemmin rakennettu toimintamalli, jossa kaupungin palveluohjaus ja etsivää vanhustyötä tekevät järjestöt tekevät käytännössä tiivistä yhteistyötä. Tutustu tarkemmin tähän Helsingissä kehitettyyn toimintamalliin (mobiiliverkostomalli) alla olevassa videossa.

Kolmas yhteiskehittämisen tuotos on korttipakka, jonka kortit kertovat perustietoa etsivästä vanhustyöstä. Pakka on tehty tueksi henkilöille, jotka kohtaavat työssään vanhoja ihmisiä tai tekevät päätöksiä, jotka vaikuttavat vanhojen ihmisten elämään.  Askeleet etsivään vanhustyöhön -navigaatiopakka.

Etsivää vanhustyötä tekevät järjestöt ja verkostot Suomessa

Etsivää vanhustyötä tehdään yli 20 järjestössä ympäri Suomen. VALLIn Etsivän vanhustyön verkostokeskus toimii valtakunnallisesti järjestöjen, seurakuntien, kuntien, hyvinvointialueiden etsivää vanhustyön tukena.

Olemme koonneet meillä tiedossa olevat toimijat alta löytyvään karttaan. Työtä tehdään usein määräaikaisella hankerahoituksella, joten tilanne päivittyy jatkuvasti. Lisäksi etsivää vanhustyötä tehdään mm. seurakunnissa. Ilmoitathan meille, jos tiedät etsivää vanhustyötä tekevän tahon, joka vielä puuttuu kartasta!

Saat listan toimijoista näkyville painamalla kartan vasemmasta yläkylmasta VALLIn logon vierestä löytyvää nuolisymbolia. 

Alueelliset verkostot kehittävät alueellista monitoimijaista yhteistyötä ja tukevat etsivää työtä. Koordinoinnin avulla verkostossa olevat toimijat oppivat tuntemaan toistensa toiminnnan ja kehittävät monitoimijaista yhdyspintatyötä. Tavoitteena on, että tuen tarpeessa oleva iäkäs ihminen tulee autetuksi asiakaslähtöisesti, oikea aikaisesti, oikealla osaamisella ja riittävästi mm. ohjaamalla asiakkaita oikean tuen, toiminnan tai palvelun piiriin.

Etsivän- ja löytävän vanhustyön verkostoja, joissa työn keskiössä on etsivä vanhustyö
 löytyy seuraavilta alueilta. VALLIn asiantuntijat ovat olleet luomassa tai tukemassa seuraavia alueellisia verkostoja ja tukevat tarvittaessa verkostojen työtä. Jos haluat liittyä mukaan näihin alueellisiin verkostoihin, voit olla yhteydessä meihin, niin ohjaamme sinut eteenpäin.

1. Helsinki (mobiiliverkosto)
2. Oulu
3. Pohjois-Savo
4. Tampereen keskusta
5. Päijät-Häme
6. Kanta-Häme
7. Itä-Uusimaa
8. Vantaa
9. Tornio

VALLIn Etsivän vanhustyön verkostokeskus koordinoi tällä hetkellä kolmea alueellista ikäverkostoa:
10. Helsingin ikäverkosto
11. Länsi-Uusimaan ikäverkosto
12. Keski-Uusimaan ikäverkosto

Lisäksi kentällä on kehitteillä paikallisia asiakaslähtöisiä verkostoja esimerkiksi Espoossa ja Itä-Helsingissä.

VALLIn verkostot ovat kaikille avoimia ja kokoontuvat säännöllisesti muutaman kuukauden välein etäyhteyksin. Mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä. Ole yhteydessä, niin kerromme lisää.

Alueellisten verkostojen lisäksi VALLI koordinoi valtakunnallista verkostoa vapaaehtoisten kanssa toimiville. Olet lämpimästi tervetullut verkostoon, jos olet itse vapaaehtoinen tai työskentelet etsivää vanhustyötä tekevien vapaaehtoisten kanssa. Vapaaehtoistoiminta etsivän vanhustyön tukena -verkosto kokoontuu seuraavan kerran 4.2. klo 13 etänä.

Vaikuttamisverkostot

Etsivää työtä tekevien tukemisen lisäksi, verkostokeskus vaikuttaa yhteiskuntaan, jotta ikäihmisten hyvinvointi paranee ja turvallisuus sekä osallisuus lisääntyvät.  Olemme mukana mm. seuraavissa vaikuttamisverkostoissa:

  • Ikääntyvä mieli -verkosto
  • Järjestöjen yksinäisyysverkosto
  • Suomen omaishoidon verkosto
  • Vanhuusoikeuden asiantuntijoiden kansallinen verkosto (VAASI) /Itä-Suomen Yliopisto
  • THL:n kansallinen hyte-palvelukonsepti -työryhmä
  • Helsingin järjestöneuvottelukunta (varajäsenyys)
  • Keski-Uudenmaan järjestöneuvottelukunta (Keski-Uudenmaan Ikäverkoston edustaja)
  • Huoli-ilmoitus työryhmä / OM (puheenjohtajuus)
  • Suvanto ry / Seniorin salaisuus -hanke (ohjausryhmä)
  • Omakotisäätiö ry / Luontohanke (ohjausryhmä)
  • Mereo ry / Vapaaehtoistoiminnan kehittämishanke (ohjausryhmä)
  • Mereo ry / Näen sinut -hanke (ohjausryhmä)
  • Koskenrinne ry / Iloa päivään -hanke (ohjausryhmä)
TOP