Verkostotyö ja yhteiskehittäminen

Etsivän vanhustyön verkostokeskus tukee etsivän ja löytävän vanhustyön tekijöitä ja kehittäjiä. Vahvistamme ja vertaiskehitämme etsivän ja löytävän työn osaamista.

Voit lukea lisää alueellisista etsivän vanhustyön verkostoista täältä.

Yhteiskehittämisellä tehtyä

Etsivän vanhustyön verkostokeskus kehittää etsivää ja löytävää vanhustyötä yhdessä eri puolilla Suomea toimivien järjestöjen ja kuntien ammattilaisten, vapaaehtoisten sekä ikäihmisten kanssa. Etsivä vanhustyö on moniammatillista ja monitoimijaista, ja myös sen kehittämisen tulee tapahtua eri ryhmiä osallistaen ja kuunnellen.

Vuonna 2024 verkostokeskus oli mukana Sitra Lab -ohjelmassa, jossa yhdessä viiden eri toimijan kanssa kartoitettiin olemassa olevat seuranta-ja raportointikäytänteet ja selvitettiin etsivän vanhustyön tarvetta ja vaikutuksia. Lisäksi tutkittiin, minkälainen tieto ikääntyneiden tilanteesta voi tukea päätöksentekoa. Hankkeen seuraavassa vaiheessa keskitytään keräämään tietoa eri ilmiöiden vaikutuksista ja kehittämään mittaristoa, jolla arvioidaan etsivän vanhustyön vaikuttavuutta sekä sen taloudellisia ja hyvinvointivaikutuksia. Lue lisää Sitran sivuilta. Jos olet kiinnostunut kehittämään etsivän vanhustyön arviointia hankkeen seuraavassa vaiheessa, olet lämpimästi tervetullut mukaan! Vuoden 2025 aikana arviointityöskentely jatkuu neljä kertaa vuodessa järjestettävissä vertaisoppimisen foorumeissa.

Yhteiskehittämisen tuloksena on aiemmin rakennettu toimintamalli, jossa kaupungin palveluohjaus ja etsivää vanhustyötä tekevät järjestöt tekevät käytännössä tiivistä yhteistyötä. Tutustu tarkemmin tähän Helsingissä kehitettyyn toimintamalliin (mobiiliverkostomalli) alla olevassa videossa.

Kolmas yhteiskehittämisen tuotos on korttipakka, jonka kortit kertovat perustietoa etsivästä vanhustyöstä. Pakka on tehty tueksi henkilöille, jotka kohtaavat työssään vanhoja ihmisiä tai tekevät päätöksiä, jotka vaikuttavat vanhojen ihmisten elämään.  Askeleet etsivään vanhustyöhön -navigaatiopakka.

Tämänhetkinen yhteiskehittäminen

Vuonna 2024 Etsivän vanhustyön verkostokeskus oli mukana Sitra Lab 6 -muutosohjelmassa. Kokeilun tavoitteena oli rakentaa etsivän vanhustyön toimintaa tukeva tietoratkaisu, jonka avulla etsivän vanhustyön tarve, hyödyt ja vaikuttavuus voidaan tehdä näkyväksi.

Seuraavassa vaiheessa keskitytään implementoimaan yhteistä mittaristoa, jolla arvioidaan etsivän vanhustyön vaikuttavuutta sekä sen taloudellisia ja hyvinvointivaikutuksia. Yhteiskehittäminen jatkuu Vertaisoppimisen foorumeissa.

Työskentely on tarkoitettu ensisijaisesti etsivän vanhustyön tekijöille ja kehittäjille ja toiminnan tarkoituksena kehittää etsivän vanhustyön yhteistä arviointia ja vaikutusten osoittamista. Mukaan yhteiseen kehittämistyöhön toivotaan isoa joukkoa toimijoita, tervetuloa Vertaisoppimisen foorumeihin (etänä) seuraavasti:

to 13.3. klo 13-16
to 12.6. klo 13-16
to 4.9. klo 13-16
to 4.12. klo 13-16

Lisäksi VALLI koordinoi valtakunnallista verkostoa vapaaehtoisten kanssa toimiville. Olet lämpimästi tervetullut verkostoon, jos olet itse vapaaehtoinen tai työskentelet etsivää vanhustyötä tekevien vapaaehtoisten kanssa. Vapaaehtoistoiminta etsivän vanhustyön tukena -verkosto kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 15.4. klo 13 etänä. Edellisessä tapaamisessa todettiin, että luonteva jatkokehittämisen paikka on luoda yhteinen malli vapaaehtoisten perehdyttämiseen. Ole yhteydessä Kaisaan (kaisa.ahtee@valli.fi), jos haluat mukaan verkostoon,

Vaikuttamisverkostot

Etsivää työtä tekevien tukemisen lisäksi, verkostokeskus vaikuttaa yhteiskuntaan, jotta ikäihmisten hyvinvointi paranee ja turvallisuus sekä osallisuus lisääntyvät.  Olemme mukana mm. seuraavissa vaikuttamisverkostoissa:

  • Ikääntyvä mieli -verkosto
  • Järjestöjen yksinäisyysverkosto
  • Suomen omaishoidon verkosto
  • Vanhuusoikeuden asiantuntijoiden kansallinen verkosto (VAASI) /Itä-Suomen Yliopisto
  • THL:n kansallinen hyte-palvelukonsepti -työryhmä
  • Helsingin järjestöneuvottelukunta (varajäsenyys)
  • Keski-Uudenmaan järjestöneuvottelukunta (Keski-Uudenmaan Ikäverkoston edustaja)
  • Huoli-ilmoitus työryhmä / OM (puheenjohtajuus)
  • Suvanto ry / Seniorin salaisuus -hanke (ohjausryhmä)
  • Suvanto ry (Mereo) / Vapaaehtoistoiminnan kehittämishanke (ohjausryhmä)
  • Suvanto ry (Mereo) / Näen sinut -hanke (ohjausryhmä)
  • Omakotisäätiö ry / Luontohanke (ohjausryhmä)
  • Koskenrinne ry / Iloa päivään -hanke (ohjausryhmä)
TOP