Keskiviikkona 5.6.2024 kello 9.30-15.30
Tapahtumatori, Helsingin kaupungintalo, Helsinki
Kävimme jälleen yhteistä keskustelua digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen, katse erityisesti ikääntyneiden tarpeissa ja kokemuksissa. Tilaisuutta oli mukana suunnittelemassa Ikääntyneiden Digiraati.
Osa videotallenteista on vielä tekstitettävänä.
Social participation of older persons in times of digitalisation
AGE Platform Europen puheenjohtaja Heidrun Mollenkopf saapui Saksasta pitämään 5.6.2024 järjestetyn DigiAgeTalkin key note -puheenvuoron. Puheenvuoro on englanniksi.
Älytabletista seuraa ja iloa
Videolla espoolainen Maj-Lis, 93, kertoo, kuinka kummityttäreltä saatu älytabletti ilahduttaa arkea. Helppoa kuin autolla ajo, vai onko?
Suomeen muuttaneiden ikääntyneiden ajatuksia digistä ja teknologiasta
Kotkalaiset Olga, 68 vuotta, Ljudmila, 72 vuotta sekä Ljudmila, 74 vuotta, kertovat videolla ajatuksiaan digistä ja teknologiasta, ja etenkin niiden hyödyistä.
Myönteinen teknologiateko -tunnustus 2024
5.6.2024 järjestetyssä DigiAgeTalk -tilaisuudessa myönnettiin historian ensimmäinen Myönteinen teknologiateko -tunnustus. Tunnustuksen sai hienon vapaaehtoisuran tehnyt Erkki Ylitalo.
KLO 9.30-11.45 ÄLYTORI
Tervetuloa aamukahville, verkostoitumaan sekä tutustumaan digin ja teknologian eri laitteisiin, ratkaisuihin ja palveluihin.
Älytoria ei striimata.
KLO 12.30-15.30 SEMINAARI
Tilaisuuden avaus
Presidentti Tarja Halonen
Social participation of Older Persons in Times of Digitalisation
Heidrun Mollenkopf, AGE Platform Europe.
Empatia teknologiassa
Niina Majaniemi, Microsoft.
Digitaalinen sivistys ikääntyneiden voimavarana
Heli Valokivi, Jyväskylän yliopisto & Jukka Vahti, Sitra, Tiina Etelämäki, SeniorSurf, VTKL.
Kahvitauko
Elämän kulinarismi kuuluu myös ikääntyneille
Tom Pöysti.
Tekoäly arjessamme - hyödyt ja vinkit
Antti Törrönen, Brailava.
Myönteinen teknologiateko 2024 -tunnustus
Suvi Hiltunen ja VALLIn Digiraatilaiset, Ikäteknologiakeskus VALLI ry
Tilaisuuden päätös
Jaana Leikas, VTT
Tuttuun tapaan kuulemme myös ikääntyneiden kokemuksia seminaarin aikana. Seminaariosuus striimataan ja tekstitystulkataan.
Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin.
#DigiAgeTalk #Digiosallisuus
Presidentti Tarja Halonen
Tarja Halonen toimi Suomen tasavallan 11. presidenttinä ja ensimmäisenä naispuolisena valtionpäämiehenä vuosina 2000–2012. Kolme kertaa ministerinä uransa aikana toiminut Halonen on työskennellyt tasavallan presidentin virkakautensa aikana ja sen jälkeen kestävän kehityksen parissa sekä Suomessa että kansainvälisissä tehtävissä. Presidentti Halonen on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n kunniapuheenjohtaja. Kuva: Lasse Keltto.
Heidrun Mollenkopf
on eurooppalaisen ikääntyneiden järjestöjen verkoston AGE Platform Europen puheenjohtaja ja Saksan kansallisen eläkeläisten järjestöjen liiton BAGSO:n hallituksen jäsen. Hänet on nimitetty YK:n Euroopan talouskomission (UNECE) Geneveen pysyvän ikääntymistä käsittelevän työryhmän (SWGA) toimistoon kansalaisyhteiskunnan edustajaksi.
Heidrun toimi vanhempana tutkijana Saksan ikääntymisen tutkimuskeskuksessa (DZFA) Heidelbergin yliopistossa, kunnes jäi eläkkeelle joulukuussa 2004. Hänen pääasiallinen tutkimuksensa keskittyi yksilölliseen, yhteiskunnalliseen, tekniseen ja ympäristöolosuhteiden vuorovaikutukseen vanhojen ihmisten elämänlaadussa.
Heidrun piti puheenvuoronsa englanniksi.
Tom Pöysti
on yksi suosituimmista asennepuhujista Suomessa, siispä hän on oikea henkilö tuomaan positiivista energiaa kaikille. Tompan tapa koskettaa ihmisiä vaikuttavan puheen kautta on ainutlaatuinen. Hän pukee tärkeät aiheet hauskojen ja koskettavien tarinoiden muotoon ja näin ne jäävät kuulijoiden mieliin pitkäksi aikaa. Pöystin suurin toive on saada kuulijoissa aikaan vastuun ottamista ja ymmärrystä, ja mitä on olla ihan itse ajatteleva ihminen, joka arvostaa muita.
Vappu Taipale
Professori Vappu Taipale on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLIn entinen puheenjohtaja ja nykyään HelpAge International -järjestön hallituksen jäsen. Hän on muun muassa toiminut ministerin tehtävissä vuosina 1982-84. Vappu on kirjoittanut monia kirjoja kuten Vanha ja vireä (Into 2017), Isoäitikirja (Into 2017) ja Rakas lapsi (Into 2018).
Niina Majaniemi
on palvelupäällikkö Microsoftilla, ja luottamustehtävänä luotsaa Microsoft suomen saavutettavuus aktiviteetteja. Niina on myös kirjailija ja puhuja aiheesta työelämän empatia. Hänen tavoitteensa on murtaa empatiaan liittyviä myyttejä ja edesauttaa työhyvinvointia.
Antti Törrönen
on arvostettu tekoälykonsultti ja valmentaja, joka on työskennellyt niin julkishallinnon, koulujen, kuntien kuin suuryritysten kanssa. Hänen syvä osaamisensa yhdistettynä käytännönläheiseen lähestymistapaan on saanut kiitosta asiakkailta. Antti aloitti 2000-luvun alussa verkkokaupan parissa, ja on sen jälkeen työskennellyt viimeiset 10 vuotta verkkosivujen ja tekoälyavustettujen web-ohjelmistojen parissa. Viimeiset kolme vuotta hän on keskittynyt erityisesti luovan tekoälyn tutkimiseen ja kehittämiseen, ohjaten projekteja aina kuvageneroinnista luovaan tekstisisältöön ja mediaseurantaan. Hän on tuottanut lukuisia luovan tekoälyn ohjelmistoja mukaan lukien Efibot, Simpler.ai ja Chatbotpack, sekä muita tekoälyavustettuja ohjelmistoja niin julkiselle kuin yksityiselle sektorille.
Jukka Vahti
työskentelee projektijohtajana Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman projektissa Digitaalinen valta ja demokratia. Työssään hän keskittyy erityisesti nopeasti muuttuvan mediaympäristön, sosiaalisen median ja dis- ja misinformaation aiheuttamiin haasteisiin demokratialle sekä ymmärryksen lisäämiseen datan ja digitaalisen vallan yhteiskunnallisesta merkityksestä.
Heli Valokivi
on sosiaalityön professori Jyväskylän yliopistossa ja gerontologisen sosiaalityön dosentti. Hänen tutkimuksessaan yhdistyvät gerontologian, sosiaalityön ja sosiaalipolitiikan näkökulmat. Hän on tutkinut yli 25 vuoden ajan ikääntymisen ja hoivan politiikkaa sekä ikääntyneiden ja heidän perheenjäsentensä osallistumis- ja palvelukokemuksia. Hänen uusimmat tutkimusprojektinsa keskittyvät ikääntyneiden palveluohjaukseen ja robottilukutaitoon hoivakodeissa. Hän toimii hoivan huippututkimusyksikössä (CoEAgeCare) sekä monitieteisessä gerontologian tutkimusverkostossa (Gerec).
Tiina Etelämäki
on seniorien digiosallisuuden asiantuntija, joka työskentelee Vanhustyön keskusliitossa ja vastaa SeniorSurf-toiminnasta. Hän on työskennellyt pitkään digiopastustoiminnan organisoinnin sekä seniorien digitaitojen kasvattamisen parissa. Hänelle työn suola muodostuu verkostotyön, vaikuttamisen, kehittämisen sekä ruohonjuuritason tekemisen yhteiselosta.
Keskiviikkona 7.6.2023 noin kello 9.30-14.30
Paavo-sali ja Lämpiö, Musiikkitalo, Helsinki
DigiAgeTalkissa käydään yhteistä keskustelua digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen, katse erityisesti ikääntyneiden tarpeissa ja kokemuksissa. Tilaisuuden yhteydessä on myös Älytori, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan erilaisiin digitaalisiin ja teknologisiin tuotteisiin, ratkaisuihin ja palveluihin.
Tilaisuuden tallenteet ovat katsottavissa tämän sivun alaosassa.
klo 9 läsnäosallistujien aamukahvit ja ilmoittautuminen alkaa
klo 9.30-11.00 AAMUPÄIVÄN OHJELMA
Tilaisuuden avaa ja juontaa Hanna-Leena Ojalainen, puheenjohtaja, VALLI ry
Yritykset kehittämässä ratkaisuja ikääntyvälle Suomelle
Saara Hassinen, Teknologiateollisuus ry
Digitalisering ur medarbetarnas perspektiv - Digitalisaatio työntekijöiden näkökulmasta
Anna Spånt Enbuske, Kommunal
(puheenvuoro ruotsiksi, esityskalvot tekstitetään suomeksi)
klo 11.00-11.45 LOUNASTAUKO
klo 11.45-13.45 ILTAPÄIVÄN OHJELMA
Hyvä arki meille kaikille - näkökulmia tulevaisuuden asiointiin ja asumiseen
Keskustelemassa Matti Alahuhta, Tommi Hatinen, VM, Tuomas Koivula, Skanska, Hilkka Ropponen, Talentian Harmaat Pantterit sekä Suvi Hiltunen, VALLI ry
Teknologian tukema ikääntyneiden palvelupolku
Heidi Anttila, THL
Digimaailman uhat sekä uudet, huikeat mahdollisuudet
Kimmo Rousku, Digi- ja väestötietovirasto
Päätössanat
Anne Juntti, varapuheenjohtaja, VALLI ry
Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin.
Tilaisuudessa kuullaan myös ikääntyvien ja vanhojen ihmisten kokemuksia sekä tapahtumapaikan luonteeseen sopivia virkistäviä esityksiä.
Tilaisuuden yhteydessä on myös Älytori, jossa osallistujat pääsevät tutustumaan ja kokeilemaan digin ja teknologian mahdollisuuksia.
#DigiAgeTalk #Digiosallisuus
Avausesitys ja -puhe
Tilaisuuden aluksi kuultiin Keski-Helsingin Sellokvartettia, jonka jälkeen VALLI ry:n puheenjohtaja Hanna-Leena Ojalainen piti avauspuheen.
Digimaailman uhat sekä uudet, huikeat mahdollisuudet
Digi- ja väestötietoviraston digitaalisen turvallisuuden johtavan asiantuntijan Kimmo Rouskun puheenvuoro.
Näkökulmia onnistuneeseen digipalvelujen käyttöön
Pertti, 89 v. ja Merja, 70 v. kertovat, millaisia ongelmia heillä on digipalvelujen käytössä. Saavutettavuusmentori Heikki Oksanen Selkeästi meille -hankkeesta kertoo, mistä ongelmat saattavat usein ikääntyneillä ja monilla muilla käyttäjillä johtua.
Arjen kokemuksia digilaitteista
Videolla kotkalainen Marja, 92 v. sekä espoolaiset Laila, 85 v. ja Lauri 93 v. kertovat arjen kokemuksiaan ja kommelluksiaan digilaitteiden parissa.
Yritykset kehittämässä ratkaisuja ikääntyvälle Suomelle
Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassisen puheenvuoro.
Paneelikeskustelu: Hyvä arki meille kaikille
Panelisteina projektiasiantuntija Tommi Hatinen, Valtiovarainministeriö, kehityspäällikkö Tuomas Koivula, Skanska, Vuoden 2022 Isovanhempi, DevCo Partnersin hallituksen puheenjohtaja sekä Kone Oyj:n ja Volvo Groupin hallituksen jäsen Matti Alahuhta sekä Talentian Harmaat Pantterit -aktiivi Hilkka Ropponen. Paneelin juontajana Suvi Hiltunen, VALLI ry.
Saara Hassinen
on Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja edustaen yrityksiä, joilla on potilasturvallisia ja toimivia ratkaisuja ikääntyvien ja ammattilaisten avuksi. Hän vetää myös Ikääntyvän Suomen Ongelmat (ISOt) verkostoa, jossa yritysten lisäksi on laajasti sidosryhmiä mukana yhteistä ongelmaa ratkomassa.
Anna Spånt Enbuske
är MSSc och utredare på fackförbundet Kommunal i Sverige. Hennes ansvarsområden inkluderar bland annat medlemmarnas erfarenheter av yrkes- och verksamhetsutveckling med stöd av ny teknik.
on diplomi-insinööri ja tutkija ammattiliitto Kommunalissa, Ruotsissa. Hänen vastuualueeseensa kuuluvat muun muassa jäsenten kokemukset ammatillisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä uuden teknologian tuella.
Heidi Anttila
on erikoistutkija Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Hän johtaa kansallista kotona asumisen teknologiat ikäihmisille (KATI) -ohjelmaa ja osana sitä laati yhdessä sidosryhmien kanssa kansallinen ehdotuksen ikäteknologian koordinaatiomalliksi seuraavalle hallituskaudelle.
Tommi Hatinen
on projektiasiantuntija valtiovarainministeriön palvelu- ja toimitilaverkkouudistushankkeessa. Hän on työskennellyt aiemmin mm. digituen valtakunnallisen kehittämisen
parissa. Hankkeessa pyritään sekä turvaamaan
yhdenvertaiset käyntiasiointipalvelut koko Suomessa että parantamaan mahdollisuuksia saada tukea sähköiseen asiointiin.
Matti Alahuhta
on vuoden 2022 Isovanhempi. Hän on DevCo Partnersin hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsen Kone Oyj:ssä ja Volvo Groupissa. Aiemmin hän on toiminut Koneen toimitusjohtajana 9 vuotta ja sitä ennen Nokialla kaikkiaan 26 vuotta, josta johtokunnassa 12 vuotta.
Hanna-Leena Ojalainen
on VALLI ry:n puheenjohtaja ja Ruskatalojen palveluyhdistys
ry:n toiminnanjohtaja.
Kimmo Rousku
edistää julkisen hallinnon digitaalista turvallisuutta Digi- ja väestötietovirastossa johtavana erityisasiantuntijana. Tämän ohella hän kasvattaa kansalaisten tietoisuutta digimaailman uhista ja positiivisista mahdollisuuksista vapaa-ajallaan. Kimmo toimi Tietoturva ry varapuheenjohtajana sekä on Enter ry:n ja URSAn jäsen.
Tuomas Koivula
toimii kehityspäällikkönä Skanskassa. Hän työskentelee
tiiviisti Myllypurossa sijaitsevan SmartLabin eli älykotien kehitysalustan parissa. SmartLabissa voidaan testata
erilaisia asumiseen liittyviä ratkaisuja helposti ja nopeasti. Tuomas on ollut mukana ideoimassa mm. ikääntyvien asumiseen liittyviä uusia ratkaisuja.
Anne Juntti
on vaihtanut toiminnanjohtajan tehtävänsä hallitusvapaaehtoisen elämään. Toiminta VALLIn varapuheenjohtajana, salolaisen Salva ry:n puheenjohtajana sekä hyvinvointialue Varhan vanhusneuvoston jäsenenä pitävät tietoisena ikääntyneiden arjen haasteista, joita pitäisi ratkaista – ei aiheuttaa ongelmia digitaalisin ratkaisuin.
Hilkka Ropponen
on toiminut aikaisemmin vanhustenhuollon sosiaali-
työntekijänä ja ay-aktiivina. Viime vuosina hän on toiminut vastaavana henkilönä Talentian Helsingin yhdistyksen eläkeläistoiminnassa, Harmaissa panttereissa. Harmaat
Pantterit kantavat erityistä huolta ikäihmisten
selviytymisessä digimaailmassa.
DigiAgeTalk2022 järjestettiin tiistaina 7.6.2022 kello 12-16 Lasipalatsin BioRexissä, Helsingissä. Tilaisuus toteutettiin hybridinä.
DigiAgeTalkissa käytiin yhteistä keskustelua digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen, katse erityisesti ikääntyneiden tarpeissa ja kokemuksissa. Ohjelmassa mm. puheenvuoroja ikääntyneiden digiosallisuuteen, digitukeen sekä päivittyviin digitaitoihin liittyen, joista esimerkiksi turvallisuus puhuttaa erityisen paljon. Puhuimme myös käyttäjälähtöisestä kehittämisestä, digiraadeista, iloa ja virkistystä tuottavasta teknologiasta.
OHJELMA
klo 12.00 - 14.00 OSUUS I
Tilaisuuden avaus
puheenjohtaja Hanna-Leena Ojalainen, VALLI ry
Liikenne- ja viestintäministeriön tervehdys
erityisavustaja Antti Malste
Ikääntyvät teknokulttuurin pyörteissä
FT, kulttuuriantropologian dosentti Kristiina Korjonen-Kuusipuro, Jyväskylän yliopisto
Ikääntyneiden digiosallisuuskysely
vastaava suunnittelija Suvi Hiltunen, Ikäteknologiakeskus
Maahan muuttaneet ikääntyneet ja digitalisaatio
projektipäällikkö Artem Kuosti, Moniheli ry
klo 14.10-14.30 KAHVITAUKO
klo 14.30-15.45 OSUUS II
Digitaidot ja osallisuus
Digituen johtava asiantuntija Minna Piirainen, Digi- ja väestötietovirasto
Yhteiskehittämisellä tulevaisuuden digiratkaisuja ikääntyneille
projektipäällikkö, yliopettaja Toini Harra, Metropolia amk
Päätössanat
professori Vappu Taipale
Tilaisuuden aikana on lyhyitä taukoja. Yleisöllä mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentoida.
Tilaisuus päättyy n. kello 15.45
Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin #DigiAgeTalk
Kristiina Korjonen-Kuusipuro
on FT, kulttuuriantropologian dosentti Jyväskylän yliopistossa ja työskentelee Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulussa (XAMK, DEQUAL-hanke) sekä Jyväskylän yliopistossa (SENSOMEMO-hanke). Hän on tutkinut ihmisen ja teknologian vuorovaikutusta sekä tähän vuorovaikutukseen liittyviä tunteita useista eri näkökulmista.
Antti Malste
VTM, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan erityisavustaja (sd.). Malsteen vastuualueena ministeri Harakan erityisavustajana ovat muun muassa dataan, uusiin teknologioihin, mediapolitiikkaan ja ministeriön konserniohjaukseen liittyvät asiat, strateginen suunnittelu ja hallituksen poikkihallinnollisten kokonaisuuksien valmisteluprosessit.
Minna Piirainen
on ihmisistä innostuva digiosaamisen asiantuntija. Minna on Digi- ja väestötietoviraston Digituki-palvelun projektipäällikkö ja johtava asiantuntija. Digituki-palvelu tutkii ja kehittää kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen digiosaamista. Digi- ja väestötietovirasto toimii digituen tuottajien tukiorganisaationa ja digituen valtakunnallisena kehittäjänä.
Toini Harra
on yhteistoiminnasta väitellyt poikkitieteilijä, joka on keskittynyt erityisesti käyttäjälähtöisyyden edistämiseen tutkimuksen ja kehittämisen keinoin.
Hän on ollut mukana kehittämässä digitaalisten tuotteiden ja palvelujen käyttäjälähtöisyyttä ja sisältöä ikäihmisten hyvinvoinnin ja asumisen hyväksi. Esimerkkeinä mm. Tuttunet.fi ja HIPPA-hanke. Toini on aktiivisesti mukana useissa eurooppalaisen korkeakoulutuksen kehittämishankkeissa, joissa edistetään poikkitieteellistä oppimista erilaisissa ympäristöissä.
Hanna-Leena Ojalainen
on VALLI ry:n puheenjohtaja ja Ruskatalojen palveluyhdistys ry:n toiminnanjohtaja.
Artem Kuosti
on monikulttuurisen verkoston Moniheli:in DigiUp -hankkeen projektipäällikkö. Artem on kieli- ja kulttuuritietoisen ohjauksen ja digiosallisuuden asiantuntija. Hän tukee digitukea kehittäviä tahoja huomioimaan myös monikulttuuriset järjestöt sekä maahan muuttaneet paremmin. Viimeisen vuoden aikana hänen johdolla on toteutettu seitsemän kielinen monikulttuurisen digitalisaation kartoitus, joka on tuonut valoa siihen, kuinka syvä vieraskielisten digitaalinen kuilu on.
Suvi Hiltunen
on Ikäteknologiakeskuksen vastaava suunnittelija.
Suvi nostaa työssään ikäihmisten äänen, kokemuksen ja tarpeet esille, vie ne palveluiden ja teknologian kehitystyöhön, päätöksentekoon sekä yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tuoreimpana asiana hänen työpöydällään on ikääntyneiden digiosallisuuden mittaaminen.
Vappu Taipale
Vappu on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLIn entinen puheenjohtaja ja nykyään HelpAge International -järjestön hallituksen jäsen. Vappu on kirjoittanut monia kirjoja kuten Vanha ja vireä (Into 2017), Isoäitikirja (Into 2017) ja Rakas lapsi (Into 2018).
Vuosittainen DigiAgeTalk pidettiin tälläkin kertaa webinaarina, ja mukana noin 400 digitalisaation ja teknologian parissa työskentelevää järjestötoimijaa, päättäjää, tutkijaa, tuotekehittäjää, laitevalmistajaa, opiskelijaa ympäri Suomen. Ja mikä parhainta - mukana oli tuttuun tapaan iso joukko ikäihmisiä!
Webinaarin tallenne on katsottavissa kahdella eri tavalla. Voit katsoa webinaarin suoraan Youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=8PYGD8Hz8JQ tai alla olevasta videoupotuksesta. Tallenteella on mukana myös webinaarissa käytössä ollut live-kirjoitustulkkaus.
Voit kelata tallennetta haluamaasi kohtaan. Alla webinaarin sisältöosuudet aikaleimojen kera.
- 01:58 Webinaarin avaus, professori Vappu Taipale
- 07:50 Näkökulmia digiosallisuuteen -selvitys, kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Ikäteknologiakeskus
Yli 65-vuotiaiden digiosallisuuteen ja digipalveluiden käyttöön liittyvä selvitys, esille nousevat myös saavutettavuuteen ja käytettävyyteen liittyvät keskeiset asiat, kuten selkeä, ymmärrettävä kieli. - 58:52 Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämishanke hankepäällikkö Sami Kettunen Valtiovarainministeriö
- 1:32:08 EtäTuoliFysio-hetki
- 1:36:05 Lähtökohtana hyvä digiarki Keskustelemassa ja tilannekuvaa Sari Vapaavuoren kanssa piirtämässä professori Vappu Taipale, toiminnanjohtaja Hanna Niemi-Hugaerts Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:stä (TIEKE) sekä erityisasiantuntija Anna-Mari Rusanen valtiovarainministeriöstä (VM).
WEBINAARIN OHJELMA
klo 13.00 Webinaarin avaus, professori Vappu Taipale
klo 13.10 Näkökulmia digiosallisuuteen -selvitys
kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Ikäteknologiakeskus
Yli 65-vuotiaiden digiosallisuuteen ja digipalveluiden käyttöön liittyvä selvitys, esille nousevat myös saavutettavuuteen ja käytettävyyteen liittyvät keskeiset asiat, kuten selkeä, ymmärrettävä kieli.
lyhyt TAUKO
klo 14.00 Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämishanke
hankepäällikkö Sami Kettunen Valtiovarainministeriö
TAUKO, voit halutessasi osallistua myös virkistävään EtäTuoliFysio-hetkeen
klo 14.40 Lähtökohtana hyvä digiarki
Keskustelemassa ja tilannekuvaa Sari Vapaavuoren kanssa piirtämässä
projektipäällikkö Minna Piirainen Digi- ja väestötietovirastosta (DVV), toiminnan-johtaja Hanna Niemi-Hugaerts Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:stä (TIEKE) sekä erityisasiantuntija Anna-Mari Rusanen valtiovarainministeriöstä (VM).
Esiin nousevat myös yhteiskunnassa käytävä keskustelu tai sen puute, ikääntymiseen liittyvät asenteet. Katse on vahvasti tulevaisuudessa, mahdollisuuksissa - myös tulevaisuudessa tarvittavissa taidoissa.
Iltapäivän aikana mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentoida.
15.30 Tilaisuus päättyy
Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin #DigiAgeTalk #ikädigi
Vuosittainen DigiAgeTalk pidettiin tällä kertaa webinaarina, ja oli mukana 350 digitalisaation ja teknologian parissa työskentelevää järjestötoimijaa, päättäjää, tutkijaa, tuotekehittäjää, laitevalmistajaa, opiskelijaa ympäri Suomen. Ja mikä parhainta - mukana oli tuttuun tapaan iso joukko ikäihmisiä!
Seminaarin tallenteet ovat katsottavissa ohjelman mukaisessa järjestyksessä, ja puuttuva Jaana Parviaisen luentotallenne tulossa lähiaikoina:
Virpi Dufva
Webinaarin avasi VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva
Tyyne Kettunen
Webinaariin osallistui myös eläkeläinen Siilinjärveltä. Hän on asiantuntija aloilla, joilla on merkitystä. Ihmisen puolella.
Sari Vapaavuori, Elina Antila, Sari Tempakka
Pankkipalveluselvityksen tulokset: Sari Vapaavuori, VALLIn Ikäteknologiakeskus. Kommenttipuheenvuorot: viestintäpäällikkö Elina Antila FINE ja liiketoimintajohtaja Sari Tempakka Nordea
Kimmo Rousku
Viekö digi toimintakyvyn ja luottamuksen kysyy Digi- ja väestötietokeskuksen johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku
Cristina Andersson
Asuisitko robotin kanssa? Tekoälyn ja robotiikan erityisasiantuntija Cristina Andersson, Develor Oy
Vappu Taipale
Painavaa asiaa professori Vappu Taipaleelta: Opi tai uppoa!
WEBINAARIN SISÄLTÖ
Teknologiaan, digitalisaatioon, tekoälyyn ja eettisiin kysymyksiin liittyvät aiheet pohdituttavat meitä kaikkia.
Asuisitko sinä robotin kanssa? Miten robotiikka voi hyödyttää hoivatyötä? Robotiikka muuttaa arkea, ja tarvitsee uusia taitoja – ehkä myös asennetta? Robotiikka nostaa esiin myös eettisiä ja sosiaalisia kysymyksiä. Myös digipalvelut ja digiosallisuus keskusteluttavat. Webinaarissa nostamme esiin ikäihmisten äänen, kokemukset ja tarpeet. Kuulet myös pankkipalvelukyse-lymme uunituoreet tulokset.
Tervetuloa mukaan keskustelemaan siitä, mitä on hyvä ja arvokas elämä, ja miten teknologia voi tukea sitä.
Ohjelma
klo 12.00 Webinaarin avaus, toiminnanjohtaja Virpi Dufva, VALLI ry
klo 12.05 Pankkipalvelut kuuluvat kaikille, pankkipalveluselvityksen tulokset,
kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Ikäteknologiakeskus, VALLI ry
Kommenttipuheenvuoro, viestintäpäällikkö Elina Antila, FINE
Kommenttipuheenvuoro, liiketoimintajohtaja Sari Tempakka, Nordea
13.00 Tauko – ja halutessasi virkistävä EtäTuoliFysio-hetki
13.10 Viekö digi toimintakyvyn ja luottamuksen?
johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku, Digi- ja väestötietovirasto
Osallistujien kysymyksiä ja kommentteja
13.45 Kahvitauko – ja halutessasi yhteinen vapaamuotoinen kahvikeskustelu
14.00 Asuisitko robotin kanssa?
robotiikan ja tekoälyn asiantuntija Cristina Andersson, Develor Oy
Osallistujien kysymyksiä ja kommentteja
14.45 Hoivarobotiikan visiot ja realismi
filosofian dosentti ja tutkija Jaana Parviainen, Tampereen yliopisto
Osallistujien kysymyksiä ja kommentteja
15.25 Opi tai uppoa, professori Vappu Taipale
15.30 Tilaisuus päättyy
Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin #digiagetalk #ikädigi
Elina Antila
on FINE Vakuutus- ja rahoitusviestinnän viestintäpäällikkö.
Elina on viestinnän asiantuntijana mukana lukuisissa yhteistyöhankkeissa edistämässä kansalaisten talouden hallintaa ja osaamista pankki- ja vakuutusasioissa. Hän nostaa esiin FINEn tehtävää edistää asiakkaiden oikeuksien toteutumista ja finanssialan hyvien käytänteiden kehitystä.
Sari Tempakka
työskentelee liiketoimintajohtajana Nordeassa vastuualueenaan Pohjois-, Itä- ja Keski-Suomen henkilöasiakasliiketoiminta. Hän on tehnyt pitkän työuran finanssialalla eri tehtävissä, ja erinomainen asiakaspalvelu sekä arkea helpottavat ratkaisut ovat erityisesti hänen sydäntään lähellä. Hän on useiden vuosien ajan puhunut ikäihmisten digiosaamisen puolesta ja työnsä kautta toiminut aktiivisesti niiden edistämiseksi.
Kimmo Rousku
toimii Digi- ja väestötietovirastossa VAHTI-pääsihteerinä. Hän on toiminut ICT-palvelutuotannon, tieto- ja kyberturvallisuus sekä riskienhallinnan asiantuntija- ja johtamistehtävissä valtionhallinnossa pitkään. Hän on myös tietokirjailija. Kimmo on mukana The World’s 100 Most Influential People in Digital Government 2019 -listalla, ja TiVi-lehden vuoden 100 ICT-vaikuttajaa listalla vuodesta 2011 asti. Teknologianörttinä hän on erityisen kiinnostunut erilaisista hyvinvointihilavitkuttimista ja oman hyvinvoinnin kehittämisestä teknologian avulla.
CRISTINA ANDERSSON
on teknologiavisionääri, joka on perehtynyt hoiva-alan ja vanhustyön tekoälyyn ja robotiikkaan mm. STM:n kansallisen hyvinvoinnin tekoälyn ja robotiikan ohjellman vetäjänä. Teknologiaa Cristina tarkastelee oppimisen ja hyvinvoinnin kannalta. Miten teknologia voi auttaa meitä elämään parempaa elämää ja mitä meidän siitä pitäisi ymmärtää, ovat kysymyksiä, joita hän mielellään pohtii. Cristina on myös kirjoittanut aiheesta kirjoja ja artikkeleita.
Jaana Parviainen
on filosofian dosentti ja yliopistotutkija, joka työskentelee Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa.
Hänen tutkimuksensa painopistealueita ovat olleet teknologian filosofia ja ruumiillisuuden tutkimus työelämän ja talouden kontekstissa. Viime vuosina hän on tutkinut robotiikan ja teknologian käyttöönottoon liittyviä sosiaalisia ja eettisiä kysymyksiä hoivatyössä.
Vappu Taipale
Vappu on kahdeksan lapsen isoäiti, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLIn entinen puheenjohtaja ja nykyään HelpAge International -järjestön hallituksen jäsen. Vappu on kirjoittanut monia kirjoja, viimeisimmät Vanha ja vireä (Into 2017), Isoäitikirja (Into 2017) ja Rakas lapsi (Into 2018).
Virpi Dufva
on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n toiminnanjohtaja. Virpi on mm. ollut mukana suunnittelemassa ja perustamassa VALLIn Ikäteknologiakeskusta ja on sen toiminnassa edelleen mukana.
Hän vaikuttaa myös useissa eri valtionhallinnon ja muiden sidos-ryhmien työryhmissä ja kokouksissa. Virpillä on kiinteät yhteydet VALLIn jäsenyhteisöjen toimijoihin, jäsenyhteisöjen toimintaedelly-tysten edistäminen on hänen työnsä keskiössä. Samoin kuin vanhojen ihmisten oikeudet ja asema yhteiskunnassamme ja kansainvälisesti.
Sari Vapaavuori
on Ikäteknologiakeskuksen vetäjä ja VALLIn kehittämispäällikkö.
Sari on vaikuttamistyön ja ikäihmisten osallisuuden edistämisen asiantuntija. Hän nostaa ikäihmisten äänen, kokemuksen ja tarpeet esille, vie ne palveluiden ja teknologian kehitystyöhön, päätöksentekoon sekä yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Saria innostaa yhdessä tekeminen ja jatkuvassa muutoksessa oleva, mahdollisuuksia tarjoava toimintaympäristö.
DigiAgeTalk2019 -tapahtuma pidettiin 6.6.2019 klo 9.00-16.00 hotelli Scandic Parkissa Helsingissä. Tapahtuma keräsi noin 450 osallistujaa.
Päivän ohjelman juontavat toimittajat Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa
alk. 8.15 Ilmoittautuminen ja aamupala Scandic Park -hotellissa
9.00 Tervetuloa DigiAgeTalkiin!
Kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Vallin Ikäteknologiakeskus
9.15 Vanhojen vallankumous: Tekoälykkään elämän tulevaisuus
Filosofi Maija-Riitta Ollila haastaa meidät kaikki tekoälyyn ja eettisyyteen liittyen.
10.15 Paneelikeskustelu: Miten ja millä arvoilla luomme tulevaisuuttamme?
Mukana dosentti, johtava tutkija Jaana Leikas Liiketoiminta, innovaatiot ja ennakointi, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Käyttäjälähtöisen yhteiskehittelyn asiantuntija, THM Leila Lintula Metropolia Ammattikorkeakoulu, Saavutettavuusyksikön johtaja Sami Älli, Kehitysvammaliitto ja toimittaja, 17 vuotta ilman it-tukea rämpinyt ikäihminen, TM Sirkku Nyström.
11.30-13.00 Lounas
Näyttelyyn tutustuminen ja verkostoituminen
13.00 Luulot pois, faktat peliin!
Toimittaja, kirjailija, pastori Hilkka Olkinuora
13.30 Ikäteknologiakeskuksen selvitys: +75 v. kokemukset digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen
Suunnittelija Sanni Naukkarinen, Sosped-säätiö ja kehittämispäällikkö Sari Vapaavuori, Vallin Ikäteknologiakeskus
14.15-14.45 Kahvitauko
Näyttelyyn tutustuminen ja verkostoituminen
14.45 Digitreffit
Ikäihmisten raati arvioi yritysten ikäteknologiatuotteita
15.45 Päivän kokonaisuuden yhteenveto
Tutustu DigiAgeTalk 2019 näytteilleasettajiin ohesta.
Minna Sillanpään Säätiö
Miina Sillanpään Säätiön Luontosivusto.fi– elämyksiä, tietoa ja tekemistä luonnon parissa.
Hippa
Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla -hanke auttaa yrityksiä kehittämään älykkäitä tuotteita ja palveluja.
Vanhustyön keskusliitto
VAHVIKE - ryhmä- ja viriketoiminnan aineistopankki.
ReadSpeaker
ReadSpeaker tarjoaa teksti puheeksi -ratkaisuja (text-to-speech) SaaS-pilvipalveluna ja lisenssillä.
Sanoste
Sanoste välittää kuvapuheluna kuntouttavaa ja virkistävää viriketoimintaa, joka on reaaliaikaista.
Memoera
Memoera - Hauskaa kuntouttamista 24/7 muistisairaille, epäteknisille ja ikääntyneille ihmisille.
Smila
Hoivapalvelu Smila vie hoivateknologian uudelle tasolle yhdistämällä monitoroinnin turvalliseen lääkehoitoon.
Sensagon
Sensagon yhdistää langattomasti kodin riskit yhdelle näytölle. Tämä ruotsalaisvalmisteinen tuote on helppokäyttöinen ja luo turvallisuutta asukkaalle sekä hänen omaisilleen.
Fastroi
Fastroin HILKKA™- ja Nappula-järjestelmät sosiaali- ja terveysalalle.
Vooler
Voolerilla luot verkkosivustollesi elävän kohtaamispaikan. Luonnolliset digipalvelut.
Hilda
Hilda valjastaa musiikkimatkan hoitokeinoksi, josta voi olla hyötyä kasvavalle muistisairaiden joukolle.
5.6.2018 klo 9-16 Tapahtumakeskus Koskenranta, Helsinki.
Yli puoli miljoonaa ikäihmistä on Suomessa digiyhteiskunnan ulkopuolella. Onko kaikkien oltava digissä mukana? Pärjääkö ikäihminen ja kuka häntä neuvoo? Entä mistä rahat digiin otetaan?
DigiAgeTalk 2018 oli kohtaamispaikka ikäihmisille, teknologian kehittäjille, yrityksille, järjestöille ja virkamiehille. Tilaisuudessa avattiin digitalisaation ovia, kerrottiin oivalluksista ja näytettiin suuntaa tulevaisuudelle!
DigiAgeTalkissa kuultiin, miltä digitulevaisuus näyttää ikäihmisille.