Vasemmalta ojentuva käsi, jossa on tukiranka. Teksti DigiAgeTalk 2025. Logo valli.fi.

DigiAgeTalk2025

Tervetuloa 8. kertaa järjestettävään DigiAgeTalk -tilaisuuteen Helsingin kaupungintalolle keskiviikkona 28.5.2025! Aamupäivällä pääsemme tutustumaan Älytorilla erilaisiin ratkaisuihin, innovaatioihin ja tukeen. Iltapäivällä key note-puheenvuoron tulee pitämään suoraan Japanista Helsinkiin saapuva professori Takanori Shibata, joka kertoo hyvinvointirobotin vaikuttavuudesta, muun muassa sotapakolaisten tukena. Ohjelmassa myös kiinnostavia puheenvuoroja teknologian ja digin saralta, ikänäkökulmaa unohtamatta!

Tilaisuus on suunniteltu erityisesti ikääntyville ja vanhoille ihmisille sekä parissaan toimiville eri alojen ammattilaisille. Maksuttomaan tilaisuuteen ovat tervetulleita myös kaikki muut aiheesta kiinnostuneet!

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittaudu paikan päälle

DigiAgeTalk2025 järjestetään keskiviikkona 28.5.2025 Helsingin kaupungintalon Tapahtumatorilla, osoitteessa Pohjoisesplanadi 11-13, Helsinki. Tilaisuuden tarkempi aikataulu tarkentuu kevään aikana, ja siitä ilmoitetaan verkkosivuilla ja suoraan ilmoittautuneille. Varaa kuitenkin paikan päälle osallistumiseen aikaa noin kello 9-15.30.

Esteettömyystiedot: Katso Helsingin kaupungintalon Tapahtumatorin verkkosivuilta tilan esteettömyystiedot. Tänä vuonna tilaisuudessa ei ole kirjoitustulkkausta.

Ilmoittaudu etäkatsojaksi

DigiAgeTalk2025 striimataan osittain keskiviikkona 28.5.2025. Etäkatsojaksi ilmoittautuneille lähetetään kevään aikana lisätietoja striimattavasta osuudesta. Myös kellonaika varmistuu kevään aikana, mutta varaa kalenteristasi tällä hetkellä noin kello 12-15.30 välinen aika.

OHJELMA

AAMUPÄIVÄ noin klo 9.00-12.00

Älytori -messut & aamukahvi.
Älytorin näytteilleasettajat julkaistaan lähiaikoina. Älytoria ei striimata.

ILTAPÄIVÄ noin klo 12.00-15.30
Seminaariosuus, striimataan

PARO-hoivarobotin vaikutukset ikääntyneiden fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin
Professori Takanori Shibata, puheenvuoro on englanniksi

Dialogikeskustelu: Kuinka teknologia voi tuoda turvaa ja itsenäisyyttä ikääntyneen asumiseen?
Jaakko Tuomi, Merja Tepponen, Minna Saranpää

Digikompetenssi ja motivaatio sosiaali- ja terveysalan henkilöstöllä ja asiakkailla
Birgitta Tetri

Vuorovaikutus digitaalisessa ajassa
Marja-Liisa Viherä

Myönteinen teknologiateko 2025
Tunnustuksen jako

Ohjelma tarkentuu kevään aikana. Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin.

PUHUJAT

Takanori Shibata

on erityisesti elektroniikka- ja konetekniikassa ansioitunut pitkän linjan professori, tutkija ja keksijä. Shibata kehitti PARO -hyljerobotin vuosituhannen taitteessa, ja on kehittänyt robottia siitä saakka. Innovaatio on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia, ja robotin käytöstä on tehty useita tutkimuksia. Esimerkiksi Guinness World Records on valinnut PAROn kahdesti maailman terapeuttisimmaksi robotiksi. PARO on myös saanut EU:n lääkinnällisen laitteen sertifikaatin. Shibata itse on saanut myös useita tunnustuksia työstään gerontologian, hyvinvoinnin ja robotiikan alalta, esimerkiksi maailman arvostetuimman geriatrian alan Ryman -palkinnon.

Takanori kertoo puheenvuorossaan muun muassa tapausesimerkkejä PAROn käytöstä ukrainalaisten pakolaisten mielen hyvinvoinnin tukena. Puheenvuoro on englanniksi.

PARO hyljerobotti

Marja-Liisa Viherä

on filosofian tohtori sekä tulevaisuuden- ja viestinnän tutkija. Hän on työskennellyt Soneralla ja sen edeltäjillä tutkijana ja päätutkijana, sekä toiminut mm. valtioneuvoston tietoyhteiskunnan foorumissa. Marja-Liisa on puhunut ja kirjoittanut tietoyhteiskunnan murroksesta, sosiaalisesta mediasta ja digitaalisesta viestinnästä. Hän sai v. 2005 kuluttajateko-tunnustuspalkinnon pitkäjänteisestä toiminnastaan sen eteen, että kaikki pääsisivät mukaan digiin.

Jaakko Tuomi

on Vanhusasiavaltuutetun seniorivaikuttajien ryhmässä toimiva sosiaalineuvos. Jaakolla on yli 40 vuoden kokemus sosiaali- ja terveystoimialan johtamisesta eri alueilla. Hän on ollut mukana kehittämässä toimivan kodin konseptia jo ennen vuosituhannen alkua. Toimivan kodin idealla Jaakko on ollut mukana luomassa ratkaisuja hyvään asumiseen. Jaakon sydämen asiana on myös yleishyödyllisen toiminnan edistäminen.

Merja Tepponen

toimii tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen asiantuntijana. Hän on toiminut sosiaali- ja terveysministeriön selvityshenkilönä liittyen sote-henkilöstön digiosaamiseen ja laatinut selvitykseen liittyen käsikirjan digiosaamisen tueksi. Aiemmin hän on työskennellyt kehittämisjohtajana Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä (Eksote) ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueella (EKHVA) kunnes jäi eläkkeelle kesällä 2023. Ennen kehitysjohtajan tehtäviä Merja toimi Lappeenrannan kaupungin ja Eksoten vanhustenpalvelujen johtajana.

Minna Saranpää

Minnalla on vankka palveluliiketoiminnan kokemuspohja. Hän on toiminut 30 vuoden ajan palveluliiketoiminnassa niin ikääntyneiden asumisen, pankki- ja vakuutusalan kuin terveysteknologian saralla. Tähän liittyen hän on toiminut myös muutosjohtamisen parissa. Minna työskenteli 9 vuoden ajan toimitusjohtajana ikääntyneiden hoivan, asumisen ja palveluiden parissa. Tällä hetkellä Minna työskentelee älykkäiden, datavetoisten turvallisuus- ja hyvinvointiteknologiaratkaisujen parissa ikääntyneiden itsenäisen ja turvallisen asumisen tukemiseksi. Minnan mottona työssä on Peter Druckerin ajatus: "Organisaatioissa tapahtuu luonnostaan vain kolme asiaa: kitka, hämmennys ja alisuoriutuminen. Kaikki muu vaatii johtamista."

Birgitta Tetri

on Laurea-ammattikorkeakoulun tutkimus- ja innovaatioasiantuntija sekä Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden väitöskirjatutkija. Hän toimii DigiNet-oppilaitosverkoston koordinaattorina, vahvistaen verkostoyhteistyötä hyvinvointialueilla tekoälyn hyödyntämiseksi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hänen tutkimuksensa keskittyy digitaaliseen osallisuuteen, tekoälypohjaisiin hyvinvointiteknologioihin sekä digitaalisten palveluiden saavutettavuuteen erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien näkökulmasta. Hänellä on laaja kokemus kansallisista ja kansainvälisistä tutkimushankkeista digitaitoihin ja -osaamiseen liittyen.

Kysyttävää DigiAgeTalk -tilaisuudesta?

Ota yhteyttä VALLIn Ikäteknologiakeskuksen asiantuntijoihin:

  • Suvi Hiltunen, suvi.hiltunen@valli.fi, puh. 050 408 2890
  • Kaisa Huuhtanen, kaisa.huuhtanen@valli.fi, puh.  040 511 5976
TOP