Vuonna 2025 DigiAgeTalk järjestetään 28.5.2025
Laita päivämäärä jo kalenteriisi! Lisätietoja tulossa kevään aikana.
Tilaisuudessa jaetaan Myönteinen teknologiateko -tunnustus (ja siihen liittyvä 1000 euron rahapalkinto). Haemme nyt ehdotuksia tunnustuksen saajaksi. Katso lisätietoja verkkosivuiltamme Myönteinen teknologiateko -tunnustus
Keskiviikkona 5.6.2024 kello 9.30-15.30
Tapahtumatori, Helsingin kaupungintalo, Helsinki
Kävimme jälleen yhteistä keskustelua digitalisaatioon ja teknologiaan liittyen, katse erityisesti ikääntyneiden tarpeissa ja kokemuksissa. Tilaisuutta oli mukana suunnittelemassa Ikääntyneiden Digiraati.
HUOM! Tilaisuuden tallenteet löydät tapahtuma-arkistostamme. Siirry verkkosivuillamme sivulle Aiemmat DigiAgeTalkit ja valitse vuosi 2024.
KLO 9.30-11.45 ÄLYTORI
Tervetuloa aamukahville, verkostoitumaan sekä tutustumaan digin ja teknologian eri laitteisiin, ratkaisuihin ja palveluihin. Älytoria ei striimata.
KLO 12.30-15.30 SEMINAARI
Tilaisuuden avaus
Presidentti Tarja Halonen
Social participation of Older Persons in Times of Digitalisation
Heidrun Mollenkopf, AGE Platform Europe.
Empatia teknologiassa
Niina Majaniemi, Microsoft.
Digitaalinen sivistys ikääntyneiden voimavarana
Heli Valokivi, Jyväskylän yliopisto & Jukka Vahti, Sitra, Tiina Etelämäki, SeniorSurf, VTKL.
Kahvitauko
Elämän kulinarismi kuuluu myös ikääntyneille
Tom Pöysti.
Tekoäly arjessamme - hyödyt ja vinkit
Antti Törrönen, Brailava.
Myönteinen teknologiateko 2024 -tunnustus
Suvi Hiltunen ja VALLIn Digiraatilaiset, Ikäteknologiakeskus VALLI ry
Tilaisuuden päätös
Jaana Leikas, VTT
Tuttuun tapaan kuulemme myös ikääntyneiden kokemuksia seminaarin aikana. Seminaariosuus striimataan ja tekstitystulkataan.
Pidätämme oikeudet ohjelmamuutoksiin.
#DigiAgeTalk #Digiosallisuus
Presidentti Tarja Halonen
Tarja Halonen toimi Suomen tasavallan 11. presidenttinä ja ensimmäisenä naispuolisena valtionpäämiehenä vuosina 2000–2012. Kolme kertaa ministerinä uransa aikana toiminut Halonen on työskennellyt tasavallan presidentin virkakautensa aikana ja sen jälkeen kestävän kehityksen parissa sekä Suomessa että kansainvälisissä tehtävissä. Presidentti Halonen on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n kunniapuheenjohtaja. Kuva: Lasse Keltto.
Heidrun Mollenkopf
on eurooppalaisen ikääntyneiden järjestöjen verkoston AGE Platform Europen puheenjohtaja ja Saksan kansallisen eläkeläisten järjestöjen liiton BAGSO:n hallituksen jäsen. Hänet on nimitetty YK:n Euroopan talouskomission (UNECE) Geneveen pysyvän ikääntymistä käsittelevän työryhmän (SWGA) toimistoon kansalaisyhteiskunnan edustajaksi.
Heidrun toimi vanhempana tutkijana Saksan ikääntymisen tutkimuskeskuksessa (DZFA) Heidelbergin yliopistossa, kunnes jäi eläkkeelle joulukuussa 2004. Hänen pääasiallinen tutkimuksensa keskittyi yksilölliseen, yhteiskunnalliseen, tekniseen ja ympäristöolosuhteiden vuorovaikutukseen vanhojen ihmisten elämänlaadussa.
Heidrun pitää puheenvuoronsa englanniksi. Tilaisuudessa on kirjoitustulkkaus, jota tehdään livenä ja joka sen vuoksi tulee hieman viiveellä. Kirjoitustulkkaus käännetään suomeksi.
Tom Pöysti
on yksi suosituimmista asennepuhujista Suomessa, siispä hän on oikea henkilö tuomaan positiivista energiaa kaikille. Tompan tapa koskettaa ihmisiä vaikuttavan puheen kautta on ainutlaatuinen. Hän pukee tärkeät aiheet hauskojen ja koskettavien tarinoiden muotoon ja näin ne jäävät kuulijoiden mieliin pitkäksi aikaa. Pöystin suurin toive on saada kuulijoissa aikaan vastuun ottamista ja ymmärrystä, ja mitä on olla ihan itse ajatteleva ihminen, joka arvostaa muita.
Jaana Leikas
on dosentti, ja hän toimii johtavana tutkijana VTT:llä innovaatioiden eettisen ja vastuullisen kehityksen alueella. Häntä kiinnostavat yhteiskunnassa tapahtuva sosiotekninen muutos ja teknologiaratkaisujen sosiaalisen hyväksynnän edellytykset. Hän on tehnyt pitkän uran myös hyvää ikääntymistä edistävien teknologiaratkaisujen parissa.
Vappu Taipale
Professori Vappu Taipale on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLIn entinen puheenjohtaja ja nykyään HelpAge International -järjestön hallituksen jäsen. Hän on muun muassa toiminut ministerin tehtävissä vuosina 1982-84. Vappu on kirjoittanut monia kirjoja kuten Vanha ja vireä (Into 2017), Isoäitikirja (Into 2017) ja Rakas lapsi (Into 2018).
Niina Majaniemi
on palvelupäällikkö Microsoftilla, ja luottamustehtävänä luotsaa Microsoft suomen saavutettavuus aktiviteetteja. Niina on myös kirjailija ja puhuja aiheesta työelämän empatia. Hänen tavoitteensa on murtaa empatiaan liittyviä myyttejä ja edesauttaa työhyvinvointia.
Antti Törrönen
on arvostettu tekoälykonsultti ja valmentaja, joka on työskennellyt niin julkishallinnon, koulujen, kuntien kuin suuryritysten kanssa. Hänen syvä osaamisensa yhdistettynä käytännönläheiseen lähestymistapaan on saanut kiitosta asiakkailta. Antti aloitti 2000-luvun alussa verkkokaupan parissa, ja on sen jälkeen työskennellyt viimeiset 10 vuotta verkkosivujen ja tekoälyavustettujen web-ohjelmistojen parissa. Viimeiset kolme vuotta hän on keskittynyt erityisesti luovan tekoälyn tutkimiseen ja kehittämiseen, ohjaten projekteja aina kuvageneroinnista luovaan tekstisisältöön ja mediaseurantaan. Hän on tuottanut lukuisia luovan tekoälyn ohjelmistoja mukaan lukien Efibot, Simpler.ai ja Chatbotpack, sekä muita tekoälyavustettuja ohjelmistoja niin julkiselle kuin yksityiselle sektorille.
Jukka Vahti
työskentelee projektijohtajana Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman projektissa Digitaalinen valta ja demokratia. Työssään hän keskittyy erityisesti nopeasti muuttuvan mediaympäristön, sosiaalisen median ja dis- ja misinformaation aiheuttamiin haasteisiin demokratialle sekä ymmärryksen lisäämiseen datan ja digitaalisen vallan yhteiskunnallisesta merkityksestä.
Heli Valokivi
on sosiaalityön professori Jyväskylän yliopistossa ja gerontologisen sosiaalityön dosentti. Hänen tutkimuksessaan yhdistyvät gerontologian, sosiaalityön ja sosiaalipolitiikan näkökulmat. Hän on tutkinut yli 25 vuoden ajan ikääntymisen ja hoivan politiikkaa sekä ikääntyneiden ja heidän perheenjäsentensä osallistumis- ja palvelukokemuksia. Hänen uusimmat tutkimusprojektinsa keskittyvät ikääntyneiden palveluohjaukseen ja robottilukutaitoon hoivakodeissa. Hän toimii hoivan huippututkimusyksikössä (CoEAgeCare) sekä monitieteisessä gerontologian tutkimusverkostossa (Gerec).
Tiina Etelämäki
on seniorien digiosallisuuden asiantuntija, joka työskentelee Vanhustyön keskusliitossa ja vastaa SeniorSurf-toiminnasta. Hän on työskennellyt pitkään digiopastustoiminnan organisoinnin sekä seniorien digitaitojen kasvattamisen parissa. Hänelle työn suola muodostuu verkostotyön, vaikuttamisen, kehittämisen sekä ruohonjuuritason tekemisen yhteiselosta.