Turvallisemman tilan periaatteet – Miksi ja miten?

Iäkäs mies keskustelee nuoremman kanssa. Taustalla kolmas henkilö seuraa.

Asiakkaista, työntekijöistä ja vapaaehtoisista välittävässä yhteisössä on hyvä ja turvallinen olla. Ihmiset voivat paremmin, kun käytössä on yhdessä laaditut pelisäännöt, joita kaikki ovat sitoutuneet noudattamaan. Tämä pätee myös yhteisöihin, joissa ikääntyvät ja vanhat ihmiset asuvat, saavat hoivaa, harrastavat tai tapaavat toisiaan.

Tällaisia pelisääntöjä voidaan kutsua monilla nimillä, joista yksi on turvallisemman tilan periaatteet.

Suojaa kaikille ja vähemmän syrjintää

Tarve turvallisemmalle tilalle koskettaa aivan kaikkia yhteisön jäseniä. Meillä jokaisella voi olla omaan persoonaamme tai taustaamme liittyviä asioita, joista ikävällä tavalla puhuminen loukkaa meitä. Myös fyysinen turvallisuuden tunne ja kehorauha kuuluvat kaikille.

Julkinen puhe turvallisemmasta tilasta on lisääntynyt viime aikoina. Eri vähemmistöihin kuuluvat ihmiset kokevat arkisessa vuorovaikutuksessa usein vähättelyä, sivuuttamista tai suoranaista syrjintää. Toisinaan on kyse tietoisesta syrjivästä kielenkäytöstä, toisinaan taas ajattelemattomuudesta tai tiedon puutteesta.

Turvallisemman tilan periaatteet ovat yksi tapa estää ja vähentää syrjintää, loukkaavaa puhetta ja käytöstä. Tai oikeastaan periaatteet itsessään eivät vähennä syrjintää. Niiden noudattaminen vähentää.

Huumori ja kritiikki edelleen sallittu

Turvallisemman tilan tarvetta vähätellään usein väittämällä, että mitään ei saa enää sanoa. Tämän tyyppisillä puheilla tehdään iso karhunpalvelus kaikkien hyvinvoinnille. Se että ihmisille pyritään tekemään yhteisöissä hyvä ja turvallinen olo, on sosiaalisen kanssakäymisen perusasioita, tai ainakin sen pitäisi olla.

Leikinlaskulle ja huumorille löytyy aina tilaa ja sanoakin saa. Normaaleissa yhteisöissä voi varmasti keskustella aivan kaikista asioista, myös kriittisesti. Siihen ei kuitenkaan tarvita asiatonta tai loukkaavaa kieltä.

Entä sitten käytännössä?

Miten teidän yhteisössänne voidaan ottaa käyttöön turvallisemman tilan periaatteet? Onneksi tähän voi vastata, että juuri sillä tavalla kuin teille on luontevinta ja helpointa.

Rimaa ei kannata nostaa liian korkealle. Voimme kuitenkin antaa muutamia vinkkejä:
• Ensimmäinen askel on pysähtyä pohtimaan yhdessä, mikä on juuri teille tärkeää, jotta yhteisössänne voidaan hyvin.
• Netistä löytyy nopealla haulla lukuisia esimerkkejä turvallisemman tilan periaatteista. Jos turvallisempi tila on uusi asia, niihin kannattaa tutustua. Kopiointi ei kannata, koska silloin periaatteet eivät nouse yhteisönne tarpeista.
• Pyrkikää saamaan mukaan koko yhteisö. Panostakaa siihen, että myös hiljaiset saavat äänensä kuuluviin. Nimettömästi kerätyt näkemykset voivat tuoda esiin asioita, joita ei yleensä kuulla.

Prosessi on tärkeämpi kuin lopputulos

Turvallisemman tilan periaatteissa tärkeintä on prosessi, jossa päästään keskustelemaan ja sopimaan yhteisölle tärkeistä asioista. Kannattaa muistaa, että pelisäännöt saavat elää ja muuttua samaan tahtiin yhteisön kanssa.

Pelisäännöt ovat kuitenkin hyödyllisiä vain, jos niiden mukaan yritetään oikeasti myös toimia. Siihen tarvitaan yhteen hiileen puhaltava ja yhteisiin periaatteisiin sitoutunut yhteisö.

Jukka Keronen, Sonja Iltanen, Tom Kankkonen
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry

VALLI ry:n turvallisemman tilan periaatteet löydät täältä: https://www.valli.fi/turvallisemman-tilan-periaatteet/

Järjestimme Turvallisemman tilan periaatteet iäkkäiden palveluissa -etätietoiskun 27.11.2024. Katso puheenvuorot VALLIn YouTube-kanavalta: https://www.youtube.com/playlist?list=PL0hLi7fM-iflcBJl7AnXqAlSmYWEN6pDJ