Taidepulahduksista sukelluksiin
Myrskyryhmän yli 20-v. toiminta on osoittanut, että ikääntyneet hyötyvät paitsi lyhytkestoisesta taidetoiminnasta, myös pitkäkestoisista yhteisöprosesseista. Pitkäkestoiset prosessit luovat tutun ja turvallisen tilan, jossa uskalletaan kurottua ja tutustua itselle vieraisiin asioihin. Yhteisö kannustaa sekä rohkaisee ja säännöllisessä toiminnassa ihmiset tutustuvat toisiinsa, joka virittää parhaimmillaan ystävyyssuhteisiin. Taide on elementti, joka tuo ihmiset yhteen ja pitää sosiaalista yhteisöä koossa. Kiinnittyminen taustaorganisaatioihin madaltaa yhteydenottoa arjen haasteissa, tuttu henkilö vahvistaa luottamusta. Taide on ollut myös keino kehittyä ja oppia, useille osallistujille esiintyminen on vahvasti motivoiva tekijä. Esiintyminen vahvistaa ikääntyneiden näkyväksi tulemista, aktiivista toimijuutta ja vähentää syrjäytymisen tunteita.
Ikääntyneiden osallistujien yhteisö on uusiutuva ja alati kehittyvä. Keinoina kiinnostukseen ja houkutteluun ovat aktiiviset tavat kuulla ja toteuttaa osallistujien omia ideoita. Taiteen ja sote-alan toimijoiden yhteistyö tarjoaa mahdollisuuksia ikääntyvien luovuudelle ja kehittymiselle, sekä avaa kohtaamisen tilaisuuksia uusille toimijoille.
Myrskyryhmän vahvuuksia on taiteellinen laaja-alaisuus ja tiivis yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Tanssi keskeisenä taiteenlajina on kehollisuutta ja fyysisyyttä ylläpitävä, koordinaatiota ja itsetuntemusta lisäävä ja liikuntamuotona erinomainen. Myrskyryhmä on käyttänyt positiivista erityiskohtelua ja yksilöllistä, etsivää työtä saadakseen mukaan heterogeenisen ikääntyneiden joukon.
Taidetoiminta vaatii toteutuakseen paitsi inhimillisiä voimavaroja, myös taloudellista panostusta. Voimavarojen kohdentamista taidetoimintaan voidaan perustella inhimillisyyden ja yksilöoikeuksien lisäksi laeilla, strategioilla ja suunnitelmilla. Suosituksista siirtymiseksi käytäntöön tarvitaan hyvinvoinnin rakenteissa paikka ja tahtotilaa kulttuurille ja taiteelle, arjen merkityksellisyydelle. Näkemyksemme on, että ihminen on vahvasti tekijä kuolemaansa saakka, kokijana ainutkertainen ja yksilöllinen. Taidetoiminnankin tulee silloin olla vuorovaikutteista, dialogista ja tilannetietoista.
Osallistava tanssielokuva – idutuksesta ideaan
Myrskyryhmä kehittää säännöllistä taidetoimintaa mm. Idutusryhmien muodossa. Prosessiin liittyy vahvasti etsivä työ yhteistyössä vanhustyön toimijoiden kanssa. Idutusryhmä on etenevä, luottamuksellinen ryhmäprosessi, jossa taiteellisen toiminnan avulla vahvistetaan ikääntyneiden luovaa potentiaalia ja ilmaisua. Prosessissa syntyy ituja taiteelliseen teokseen. Ideoiden korkealaatuinen toteutus antaa arvon ikääntyneiden ajatuksille, kokemuksille ja ideoille sekä yhdessä tekemisen ja kohtaamisen kulttuurille.
Kurkien kutsu -tanssielokuva (2023) syntyi yhteistyössä Kanta-Hämeen Muistiyhdistyksen Muistijengin kanssa. Muistijengiä kiinnosti luoda jatko-osa Myrskyryhmän elokuvahetkessä näkemäänsä tanssielokuvaan Kurki. Elokuussa 2022 käynnistyi ikääntyneiden ryhmä, jossa kehitettiin ideaa lyhytelokuvaksi. Ryhmässä etsittiin teemaan sopivaa liikekieltä. Tanssielokuvaohjaaja Vilma Tihilän ja yhteisötanssitaiteilija Elli Isokosken ohjaamina edettiin kohti kuvattavaa kokonaisuutta. Osallistuminen ei vaatinut aiempaa kokemusta tanssielokuvasta tai tanssista. Kuvaukset toteutuivat lokakuussa 2022. Kurkien kutsu katsottavissa: https://vimeo.com/775550371
Myrskyryhmän osallistavan tanssielokuvan malli on kuvattu ja arvioitu osana THL:n Hyte-toimintamalleja, joka avaa yhden kulttuurisen vanhustyön työtavoista. Myrskyryhmä halusi kirjaamalla kehittää myös omaa työskentelyään, vaikuttaen samalla HYTE-toimintamallin elementteihin ja ulottuvuuksiin ja siihen, miten työkalu voisi paremmin soveltua hyvien käytäntöjen kuvaamiseen kulttuurihyvinvoinnin alalla. Myrskyryhmän osallistava tanssielokuva (Mot) -toimintamallina julkaistiin 1.12.2022 (Leivo&Isokoski, 2022).
Toteutuksen aika – case OODI IÄLLE
“Miksi vanhenemisesta nostetaan esiin vain ikävät puolet?”
“Mitä jos ajateltaisiin, että vanhuus on etuus, jota kaikki eivät saa?”
Oodi iälle (työnimi) on tanssielokuva ikääntymisestä vanhojen naisten kertomana. Lyhytelokuva purkaa stereotypioita vanhuksista ja antaa näkyvyyttä sukupolvelle, jota harvemmin nähdään edustettuna tanssielokuvissa. Elokuvaa on käsikirjoitettu Myrskyryhmän 70–80-vuotiaiden naisten ryhmässä Leppävaaran asu ja elä -seniorikeskuksessa 2023. Osa ryhmäläisistä esiintyy elokuvassa ja avoimen koekuvauksen pohjalta valittiin viisi +70-vuotiasta keskeisiin rooleihin.
Myrskyryhmän tuottama elokuva julkaistaan IloNovi-virtuaaliympäristössä vuoden 2024 joulukuussa. Elokuvaa esitetään myös Myrskyryhmän tanssielokuvanäytöksissä, joilla tavoitetaan etenkin ikääntyneitä katsojia ja osallistetaan yleisö keskusteluun ja elokuvan aiheiden liikkeelliseen käsittelyyn. Elokuvaa levitetään myös kansainvälisille festivaaleille ja Espoon kaupunki on sitoutunut esittämään sitä omissa tilaisuuksissaan.
Ulla Soulié palasi kuvausten jälkeen pohtimaan tanssin merkitystä:
https://www.myrskyryhma.fi/kulttuurinen-vanhustyouml/luovalla-matkalla-tanssin-polulla
Arja kirjoitti kokemuksistaan elokuvaprosessissa työn edistyessä ja harjoitusten aikana.
Arja valittiin tanssielokuvaan avoimen haun, koetanssin eli castingin kautta. Arjan blogitekstit: https://www.myrskyryhma.fi/kulttuurinen-vanhustyouml/kuvauskammoinen-tanssielokuvaan
Maaliskuussa 2024 avautunut IloNovi on osa Kalliolan ja Taiteen edistämisen yhdistys Myrskynsilmä ry:n Digitaalinen hyvinvointitalo-hanketta. IloNovi on elokuvan julkaisualusta ja katselukanava. Ilonovi: www.ilonovi.com
Teksti Mervi Leivo/ Myrskyryhmä
Kirjoittaja on vanhustyöhön virittynyt ja järjestömaailmaan juurtunut sosiaali- ja kulttuurialan ammattilainen. Taiteen saavutettavuudesta paasaava ja liikkeestä innostuva.
Lähteet ja lisätietoa:
Isokoski, E., Leivo, M. Myrskyryhmän osallistava tanssielokuva. (2022). https://bit.ly/3VuWAWx (viitattu 28.9.2024)
Kallio, K., Isokoski, E. Eettiset ohjeet. (2022). https://www.myrskyryhma.fi/elokuvat.html (viitattu 28.9.2024)
Leivo, M.(2024). Ikääntyneiden kulttuuriset oikeudet laitoshoidossa.TEME/Liitos-lehti. https://www.teme.fi/fi/liitos/ikaantyneiden-kulttuuriset-oikeudet-laitoshoidossa/ (viitattu 6.10.2024)
Kokkoniemi, S. (2023). Laadukkaat ikääntyneiden palvelut sisältävät taidetta ja kulttuuria – suositus ikääntyneiden kulttuuripalveluiden Suomen malliksi. Taike. https://www.taike.fi/fi/julkaisut/laadukkaat-ikaantyneiden-palvelut-sisaltavat-taidetta-ja-kulttuuria-suositus. (viitattu 30.9.2024)
Tähti, T. (2023). Taikusydän.Taikuysdän_tietokortti_1_2023_Kulttuuri, taide ja luovuus ikääntyvässä yhteiskunnassa (turkuamk.fi) (viitattu 6.10.2024)