VALLIn Etsivän vanhustyön verkostokeskus tuloksellisen etsivän vanhustyön tiiminsä kanssa osallistuu SitraLab6-muutosohjelmaan, jossa kokeillaan uusia tapoja hyödyntää dataa reilulla tavalla palvelujen kehityksessä. Tarkoituksena on oppia tiedolla johtamista, jonka avulla voidaan kehittää innovatiivisia tapoja ja palveluja vastata iäkkäiden ihmisten tarpeisiin oikea-aikaisesti ja parantaa iäkkäiden ihmisten arkea. Lue lisää SitraLabista täältä.
Tiimillä on nyt takanaan ensimmäinen SitraLabin vierailu, joka oli antoisa kokemus: Sitran huipputiimiltä saatu sparraus, mielenkiintoiset keskustelut muiden tiimien kanssa sekä hedelmällinen työskentely omassa tiimissämme. Erityiskiitos uusista opeista ja oivalluksista SitraLabin huippuasiantuntijoille Jonna Heliskoskelle, Tarmo Toikkaselle ja Jaakko Porokuokalle sekä luennoitsijoille Antero Kivikoskelle ja Kirsimarja Blomqvistille unohtamatta etsivän nuorisotyön tiimiä!
Muutamia oppeja jaettavaksi
Innovaatiotoiminnasta:
- Ajoituksen oikea-aikaisuus: On tärkeää tehdä jotain juuri oikeaan aikaan, kun tilanne on otollinen.
- Ennakointi: Kyky nähdä ja valmistautua tulevaisuuteen auttaa tekemään kestäviä päätöksiä.
- Data ei ole hopealuoti: Vaikka data on tärkeää, se ei yksinään ratkaise kaikkia ongelmia. Sen tulkinta ja hyödyntäminen ovat avainasemassa.
- Valmistaudu tekoälyyn: Tekoäly tarjoaa mahdollisuuksia, mutta sen hyödyntäminen vaatii oikeaa osaamista ja ymmärrystä.
- Minimiversio tuotteesta: Testaa pienin mahdollinen versio tuotteesta ennen laajempaa toimintaa.
- Muutoskulttuuri: Ole avoin muutoksille ja sitoudu jatkuvaan kehittymiseen.
- Tarinallistaminen: Hyvä tarina voi auttaa viestin saamisessa perille ja sitouttaa ihmisiä paremmin kuin pelkät faktat.
Luottamuksen syntyä ja ylläpitämistä edistävistä tekijöistä:
- Yhteinen visio ja yhteensopivuus: On tärkeää, että kaikki osapuolet jakavat saman päämäärän ja yhteisen ymmärryksen
- Avoin kommunikaatio: Kommunikaatio on avainasemassa luottamuksen rakentamisessa. Kaikkien osapuolten tulee pystyä ilmaisemaan ajatuksensa ja huolensa avoimesti.
- Sitoutuminen ja integriteetti: On tärkeää, että lupaukset pidetään ja teot vastaavat sanoja. Osapuolten tulee osoittaa sitoutumista yhteiseen tavoitteeseen ja toimia rehellisesti ja vastuullisesti.
- Tiedon ja osaamisen jakaminen: Luottamuksen rakentamisessa on olennaista jakaa tietoa ja osaamista avoimesti. Kollektiivisen tiedon ja osaamisen jakaminen voi edistää yhteisen ymmärryksen syntymistä ja vahvistaa luottamusta.
- Vuoropuhelu sidosryhmien kanssa: On tärkeää käydä avointa vuoropuhelua sidosryhmien kanssa ja selvittää heidän odotuksensa, tarpeensa ja toiveensa. Näin voidaan vastata näihin odotuksiin ja luoda arvoa sidosryhmille.
- Tietoa jakamalla voimme rakentaa luottamusta eri sidosryhmien välille. Tärkeää on myös ymmärtää, että luottamus vaatii aikaa ja jatkuvaa työtä.
Nyt on aika soveltaa oppimaamme käytäntöön
Tulemme työstämään tiiviisti tuloksellisen etsivän vanhustyön datan hyödyntämisen tavoitetta ja strategiaa. Samalla jatkamme avointa dialogia sidosryhmiemme kanssa ja pyrimme luomaan entistä vahvempia ja kestävämpiä yhteistyösuhteita. Odotamme innolla tulevia haasteita ja mahdollisuuksia, ja olemme valmiita tekemään yhteistyötä luottaen siihen, että yhdessä voimme saavuttaa enemmän.
Teksti:
Päivi Tiittula
Erityisasiantuntija, VALLIn Etsivän vanhustyön verkostokeskus