MIPAA, Madrid International Plan of Action on Ageing, on siis ikääntymisen kansainvälinen toimintasuunnitelma. Vuodesta 2002 alkaen kaikki valtiot ovat raportoineet YK:lle ikäpolitiikastaan. Monikohan on lukenut Suomen raportteja?
Aloitetaanpa alusta. Vuonna 1982 YK järjesti Wienissä maailman ensimmäisen väestön ikääntymiseen keskittyneen kokouksen. Olin tuolloin terveysministerinä ja kollegani, sosiaaliministeri Marjatta Väänänen johti Suomen valtuuskuntaa. Maailma oli herännyt siihen, että väestö ikääntyy. Mutta kokouksen jälkeen ei tapahtunut mitään ikärintamalla. Kylmä sota päättyi, Neuvostoliitto hajosi, teknologian kehitys lähti lentoon. Meidät vanhat unohdettiin.
Suomi toimi aktiivisesti YK:n areenoilla, ja erityisesti European Centre for Social Policy Research- tutkimuslaitoksen verkostoissa. Komea ystävämme Aurelio Fernandez, Espanjan edustaja, ryhtyi puuhaamaan uutta kansainvälistä kokousta. Latinalaisen Amerikan naiset olivat pontevina mukana, kuten mekin. Aurelio sai poliittisine kontakteineen Madridin lupautumaan emäntäkaupungiksi, ja valtava YK:n kokous saatiin aikaan vuonna 2002. Kaksikymmentä vuotta oli vierähtänyt edellisestä kokouksesta, eikä ikääntyminen suinkaan ollut hidastunut, päinvastoin!
Meillä suomalaisilla oli kokouksessa iso valtuuskunta, ja järjestimme Stakesista käsin sinne merkittävän pyöreän pöydän keskustelun, mistäpä muusta teemasta kuin teknologiasta: ” Independent Living and New Technologies”. Elisabeth Rehn oli puheenjohtajana, ja keskustelijoina Australian ministeristä AARP:n, Yhdysvaltojen mahtavan eläkeläisjärjestön puheenjohtajaan, Namibian kumppanistamme Petronella Coetzeesta Japanin tutkimuslaitoksen professoriin Yamauchiin, katsokaapa vain flaieriamme.
Kokous päätti, että YK:n kaikki valtiot alkavat raportoida ikäpolitiikastaan, YK:n alueelliset toimistot – meillä UNECE – keräävät raportit ja niitä analysoidaan aina Sosiaalisen kehityksen toimikunnassa. Näin on tehty, mutta minne toimintatarmo on haihtunut matkan varrella? Vuonna 2007 olin vielä Leonissa, Espanjassa MIPAAn tutkijakokouksessa, mutta tuokin vire on väsähtänyt.
Miksi MIPAA on nyt ajankohtainen? Vuonna 2022 tulee seuraavat 20 vuotta täyteen, ja YK aikoo nyt terästäytyä. Ensi vuoden Sosiaalisen kehityksen toimikuntaan kerätään raportit kaikista maista, ja 2022 pidetään YK:n tasolla MIPAA 20 vuotta juhlakokous. Toivottavasti Covid-19 -kokemukset antavat pontta maailman vanhustyölle ja ikäpolitiikalle!
Vappu Taipale
Lue myös Virpi Dufvan artikkeli Kestävä yhteiskunta kaikille
vuoden 2017 MIPAA-istunnosta