Kommentit luonnokseen vapaan sivistystyön digitalisaation tavoitetilasta

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry (jatkossa VALLI ry) kiittää Opetus- ja kulttuuriministeriötä mahdollisuudesta osallistua 28.2.2025 järjestettyyn keskustelutilaisuuteen sekä mahdollisuudesta lähettää kirjallinen kooste huomioistamme. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:ssä edistämme ikääntyvien ja vanhojen ihmisten oikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia valtakunnallisesti. Tuemme toiminnassamme ikääntyneiden moninaisuutta, teknologiavalmiuksia ja kansalaistoimintaa sekä kannustamme sukupolvien väliseen yhteistyöhön. Tuomme yhdessä jäsenyhteisöjemme kanssa kuuluviin vanhustyön ja vanhojen ihmisten äänen. Luomme ja ylläpidämme alan verkostoja. 

VALLI ry tutustui tavoitetilan luonnokseen ehdottamienne kysymysten kautta: 

  • Mitä mieltä olette luonnoksesta yleisellä tasolla?   
  • Puuttuuko luonnoksesta jotain olennaista? Onko jotain asiaa tarkasteltu liian suppeasta näkökulmasta?  
  • Onko tavoitetilaan kirjattu jotain sellaista, mitä teidän organisaatiossanne jo tehdään, tai tiedätte, että tehdään jossain muualla?  
  • Miten luonnoksesta saisi paremman?  
  • Onko tavoitetilassa jotain sellaista, jonka tiimoilta voisimme tehdä yhteistyötä?   

Kommentit kysymyksiin liittyen 

Yleisellä tasolla luonnos on hyvällä mallilla. Luonnoksessa on paljon seikkoja, jotka kaipaisivat konkretisoimista, mutta mikäli konkreettiset esimerkit tai ehdotukset eivät sovellu tavoitetilaa kuvaavaan asiakirjaan, olisi hyvä kuitenkin nostaa esiin, miten tavoitetilaa on tarkoitettu jalkautettavaksi tai miten tavoitetila etenee tästä eteenpäin.  

VALLI ry ehdottaa, että s. 14 ensimmäistä kappaletta täydennetään niin, että iäkkäiden tarve ja motivaatio oppimiseen ja oman osaamisen kehittämiseen tulisi paremmin näkyväksi. Tällöin 1. kappaleen 1. kokonainen virke voisi olla esimerkiksi: Muita keskeisiä syitä vapaan sivistystyön kou-lutukseen osallistumiseen ovat harrastaminen, sosiaaliset kontaktit sekä toimijuuden kehittäminen omassa arjessa. VALLI ry viittaa tällä siihen, että esimerkiksi digitaitojen, miksei muiden teemojen opettelussa ja itsensä kehittämisessä, on monesti motiivina se, että iäkäs pystyy itsenäisesti suoriutumaan arjen asioinnista, joka on nykyään vahvasti digiympäristöön painottunut.  

VALLI ry kiittää siitä, että iäkkäiden digitaitojen kehittämisessä vapaassa sivistystyössä on tunnistettu haasteita (s. 20). Luonnoksessa on mainittu esimerkkeinä heikot kulkuyhteydet, digilaitteiden puute ja korkeat kurssimaksut. Kuitenkaan mitään suosituksia tai ratkaisuja haastavien kohderyhmien tavoittamiseen ei ole juuri mainittu, muutoin kuin viittaamalla vapaan sivistystyön pitkiin perinteisiin. VALLI ry kuitenkin kiittää, että kappale jatkuu toteamalla, että kaikkea koulutusta ei voi eikä pidä toteuttaa verkkovälitteisesti.  
 
Suomessa oli vuonna 2022 yli 65-vuotiaita 1,3 miljoonaa. Heistä yli 75-vuotiaita oli yli 600 000 (StatFin 2023). Väestön ikääntyminen kasvaa, toisaalta terveempinä ja toimintakykyisempinä eletään yhä pidempään. VALLI ry tukee toimenpiteitä, jotka edistävät myös ikääntyvien ja vanhojen ihmisten elämänmittaista oppimista. 

VALLI ry kiittää, että henkilöstön osaamiseen ja sen kehittämiseen kiinnitetään huomioita tavoitetilassa. VALLI ry on monesti törmännyt tilanteisiin, jossa iäkkäitä kehotetaan vahvasti asioimaan digitaalisesti, mutta asiointi ei onnistu ammattilaisen digiosaamisen puutteista johtuen.  
 
Vapaan sivistystyön digitalisaation tavoitetila perustuu Suomen digitaalisen kompassin linjauksiin. VALLI ry pyytää huomioimaan, että Digikompassissa arviointia tehdään esimerkiksi kansalaisten digitaalisia perustaitoja mittaamalla eurooppalaisella DESI-indeksillä. DESI rajaa yli 74-vuotiaat kansalaiset pois. Vaikka vapaassa sivistystyössä osaamisen kehittäminen aikuisväestöllä voi olla muutakin kuin digitaitojen opettelua, on luonnoksesta nähtävissä vahva digitaalisiin opetusympäristöihin siirtyminen. Kuinka tavoitetilaan saisi paremmin vapaan sivistystyön digitalisaation vaikutuksia arvioivaa otetta, myös niin, että arviointiin osallistuisi myös vapaata sivistystyötä hyödyntävät kansalaiset, kuten iäkkäät. VALLIa huolettaa, että mikäli aikuisväestön tarpeita vapaan sivistystyön digitaalisissa ympäristöissä, sisältöjen ja välineiden käytössä ja osaamisen päivittämisessä ei oteta huomioon, kansalaisten pääsy vapaan sivistystyön pariin vaikeutuu entisestään.  
 
Suomi on digitalisoitunut nopeasti, ja yleensä järjestelmä edellä. Sekä henkilöstöä että vapaan sivistystyön kursseilla ja muuhun toimintaan osallistuvia kansalaisia hyödyttää digitaalisten järjestelmien helppokäyttöisyyden varmistaminen sekä ohjeiden ymv. ymmärrettävä, selkeä kieli. VALLI ry tekee mielellään Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa yhteistyötä vapaan sivistystyön digitalisaation edistämisessä. Yhteistyö voi olla esimerkiksi käyttäjälähtöistä kehittämistä yhdessä VALLIn Ikääntyneiden Digiraati -toiminnan kanssa.  

Helsingissä 28.2.2025 
 
Virpi Dufva 
toiminnanjohtaja 

 
Suvi Hiltunen 
Ikäteknologiakeskuksen vastaava suunnittelija 
 
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry