Digiraatilaiset innovoimassa tulevaisuuden ratkaisuja sekä parantamassa arjen sovelluksia

Syksyn 2024 aikana Digiraati-toiminta on jatkunut vilkkaana. Olemme päässeet kehittämään muun muassa OmaKanta-sovellusta, tutustumaan lentoaseman Tullin ikäystävällisiin palveluratkaisuihin, auttaneet oppilaitoksia ikääntyneiden palveluiden suunnittelutyössä sekä tehneet käytettävyystestauksia eri digipalveluissa. Tässä koosteessa on muutamia nostoja lukuisista raadeistamme, joita syksyllä on toteutettu eri muodoissa. Kevään raatitoiminnan yhteenvetoon pääset kurkistamalla toiseen, 3.5. 2024 julkaistuun blogiimme verkkosivuillamme: Ikääntyneiden Digiraadissa jaetaan asiantuntijuutta

Pitkän pöydän äärellä on senioreita, jotka katsovat hymyillen kameraan. Pöydän päädyssä seisoo hymyilevä mies kahvikuppi kädessään.
Raatilaiset tutustumassa ja testaamassa MyHomesID-sovellusta, joka on digitaalinen arjen tietopankki.

Syyskaudella testattiin ja kehitettiin niin julkisia kuin yksityisiä palveluja

Syyskausi alkoikin Raadissa jo heinäkuussa, kun käynnissä olivat itsenäiset, Traficomin ylläpitämät hdtvopas.fi sivujen käytettävyystestaukset. Tampereella Teknologian tutkimuskeskus VTT kutsu pari senioria pääsi testaamaan joukkoliikenteen esteettömyyttä apuvälineillä liikkuessa.

Raatilaiset testasivat ja antoivat kehitysideoitaan arkea sujuvoittaviin sovelluksiin ja alustoihin yhdessä LoWo Oy:n, MyHID Oy:n ja One4All Finland Oy:n kanssa. Kelan OmaKannan uuteen sovellukseen tutustuimme etäyhteydellä pariinkin otteeseen. Uusi versio näytti jo hyvältä, mutta raatilaisemme antoivat vielä muutamia kehitystoiveita eteenpäin. Lentotulli kutsui Helsinki-Vantaan lentoasemalle raatilaisia tutustumaan vuoden aikana hankkimiinsa apuvälineisiin ja saavutettavuutta ja esteettömyyttä edistäviin ratkaisuihin. Kävimme myös keskustelua parannusten vaikuttavuudesta sekä iäkkäiden kohtaamisesta asiakaspalvelutilanteissa.

Oppilaitoksilla on valtavasti tutkimus- ja kehittämistoimintaa tulevaisuuden hyvän arjen digi- ja teknologiakehitykseen

Olemme onnekkaita, että saamme Digiraatilaistemme kanssa olla mukana oppilaitosten innovaatio, tutkimus- ja kehitystyössä. Oulun ammattikorkeakoulu kutsumassa etätilaisuudessa opiskelijat ja seniorit ideoivat ikääntyneiden palvelupolkua. Metropolia amk:n SmartLab tarjosi raatilaisille mahdollisuuden kokeilla asumisen turvallisuutta digiratkaisuja hyödyntäen.

Digiraati-toiminta esillä valtakunnallisessa digitaalisten sote-palvelujen kehittämisen ohjesivuilla

Aalto-yliopisto on koonnut ja rakentanut verkkosivun Suunnitteluvinkkejä koko väestölle suunnattuihin digitaalisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kyseessä on ohjeistus, joka on suunniteltu DigiIN-tutkimushankkeen tulosten ja kirjallisuuden pohjalta yhdessä Kelan, DigiFinlandin ja Digi- ja väestötietoviraston kanssa. Tutustu Aalto-yliopiston ohjeistukseen: Suunnitteluvinkkejä koko väestölle suunnattuihin digitaalisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Digiraati-verkosto on mainittu alasivuilla: Erilaisten käyttäjien huomiointi

Yhteiskunnan digikehitys jatkuu – Raadille tarvetta jatkossakin

Vuonna 2024 Digiraatilaiset olivat mukana yhteensä 29 eri testauksessa, kehittämistilaisuudessa ja haastattelussa. Käyttäjälähtöisellä testauksella ja arvioinnilla on edelleen tarvetta. Lainsäädäntö- ja sen valmistelutyössä on niin ikään meneillään monia yhteiskunnan digitalisaatioon liittyviä prosesseja. Senioreilla on valtavasti elämänkokemusta ja -viisautta, joita saamme valjastaa käyttöön Raadissa. Kiitos aktiivisille vapaaehtoisillemme innostanne kehittää meille kaikille parempia palveluja, ratkaisuja ja tulevaisuutta! Kiitos myös kaikille yhteistyökumppaneillemme siitä, että koette käyttäjälähtöisen kehittämisen tärkeäksi. Hyvät palvelut, tuotteet ja ratkaisut ovat kaikkien etu!