Ylivieskalaisen Tuokiotuvan tarina on kuin oppikirjaesimerkki yhteistyön ja sinnikkyyden voimasta. Yhteisestä Ovesta ry:n toiminnanjohtaja, Anne Isokoski, kertoi kaikille ikäihmisille avoinna olevan Tuokiotuvan syntyneen täysin vapaaehtoisvoimin. Isokoski aloitti itsekin vapaaehtoisena yhdistyksessä ja teki vapaaehtoistöitä kolmen vuoden ajan, ennen kuin jätti päivätyönsä vuonna 2017 ja hyppäsi projektitöihin. Juuri vapaaehtoisuus on Isokosken mukaan yksi tuvan menestyksen kulmakivistä: ”Tupa on kaikille kuin oma koti!” Isokoski kiteytti.
Punainen tupa on avoinna joka päivä
Tuokiotuvan idea lähti siitä, ettei ylivieskalaisille ikäihmisille ollut tarjolla kaikille aidosti avointa toimintaa. Eläkejärjestöjen koettiin olleen edelleen liikaa politiikkaan sitoutuneita. Isokoski luki Aino Tanskan idean kaikille avoimesta tapahtumapaikasta Kalajokilaakso-lehdestä ja otti saman tien itselleen täysin tuntemattomaan Ainoon yhteyttä. Samalla tavoin oli ajatellut myös Sirkku Vinkka, joka toimi luottamushenkilönä teknisessä lautakunnassa. Sirkku lupasi ottaa asiakseen kannattaa lautakunnassa tämän, aiemmin syksyllä kaupungin ostaman kiinteistön osoittamista ikäihmisten käyttöön, jos joku taho sellaisen esityksen tekisi.
Ainon, Annen, koko vapaaehtoisten joukon ja Sirkun kannatustyön voimalla syntyi mummolamainen Tuokiotupa, joka pitää majaansa historiallisen, punaisen rakennuksen suojissa ja joka on auki joka päivä – myös sunnuntaisin. Kaksi ensimmäistä vuotta tupaa pidettiin auki vapaaehtoisvoimin 365 päivää vuodessa. Tänä päivänä tupa tavoittaa keskimäärin 31 kävijää joka päivä. Isokoski kertoi, miten tuvan kävijämäärien kasvun voi aistia helposti vapaaehtoisten tupaemäntien puheista. Kun ensimmäisenä kesänä kysyttiin, onko ollut vilkasta, vastaus oli: ”Kyllä, tänään on käynyt jo 20 ihmistä!” Nyt kun samaa asiaa tiedustellaan, vastaus on: ”Aika hiljaista, ainoastaan parisenkymmentä on käynyt”.
Anne Isokoski on Tuokiotuvan toiminnanjohtaja. |
Tupa täynnä vapaaehtoisvoimin
Vapaaehtoisilla on edelleen suuri rooli tuvan toiminnassa, ja heistä pidetään hyvää huolta. Kerran kuukaudessa tuvalla järjestetään vapaaehtoiskahvit ja heitä hemmotellaan esimerkiksi retkien ja konserttien avulla. Tupaemäntien lisäksi vapaaehtoiset ovat auttaneet monissa muissakin askareissa kuten tuvan remontoinnissa ja puutarhan perustamisessa. Kaupunki auttaa siltä osin, ettei tuvasta tarvitse maksaa vuokraa. Kaikki muut kulut mitä kiinteistön kunnossapidosta aiheutuu, Tuokiotupa maksaa kuitenkin itse. Samalla Tuokiotupa auttaa kaupunkia, koska se pitää huolta historiallisesta kiinteistöstä kaupungin keskustassa.
Toiminta kävijöiden toiveista lähtöisin
Tuokiotuvan toiminta on alusta asti suunniteltu yhdessä alueen ikäihmisten kanssa. Isokosken mukaan he olisivat voineet suunnitella valmiiksi vaikka mitä hienoa toimintaa, mutta sitäkin oleellisempaa on kysyä käyttäjiltä itseltään heidän toiveitaan. Ensimmäinen tuvan toimintatuokio oli yhteislaulutuokio, joita on jatkettu tähän päivään saakka. Sittemmin mukaan on tullut muun muassa tuolijumppaa, ompeluseuraa, lenkkikerhoa, miesten iltaa ja pelituokioita.
Erilaisten ryhmien lisäksi tuvalla kävijät tapaavat toisiaan myös tuvan ulkopuolella, mikä on yksi Isokosken tavoitteistakin. Hän kertoi yhden tuvalla tavanneen porukan kutsuvan itseään vitsillä peliriippuvaisiksi ja tapaavansa toisiaan erilaisten lauta- ja korttipelien merkeissä vuoron perään jonkun riippuvaisen kotona. Tuvalla järjestetään myös tietoiskuja erilaisista aiheista ja erilaisia retkiä. Erityisen suosittuja ovat erilaiset yllätysretket, johon osallistujat eivät tiedä retken määränpäätä sille lähtiessään. Tuokiotupa tekee myös yhteistyötä eri ylivieskalaisten kylien kanssa, ja kylätuville on avattu seniorikahviloita osana Tuokiotuvan toimintaa.
Etsivä vanhustyö mukaan kuvioihin
Tuvan toiminnassa on alusta asti ollut etsivä ja löytävä näkökulma mukana, mutta nyt Yhteisestä Ovesta ry aloittaa myös erillisen etsivän vanhustyön hankkeen, johon on juuri palkattu uusi työntekijä. Tuvan toiminta on ollut toisaalta alusta asti etsivää työtä, vaikka tuvalle olikin tilaus paikkakunnalla. Kävijät löysivät Tuokiotuvan perinteiseen tyyliin, puskaradion kautta. Pienimuotoisia kampanjoitakin toteutettiin, kuten hauska Kyykkää kaveri kahville!-tempaus, jossa ystävän kanssa tuvalle tullut kävijä sai ilmaisen kahvin jokaisesta tuomastaan kaverista.
Kohtaamisia kahvikupin äärellä
Tuokiotupalaiset kokeilivat myös jalkautumista lähialueen kerrostaloihin, joihin he jakoivat Tuokiotuvan kahvilipukkeita houkutellakseen asukkaita mukaan toimintaan. Jokainen uusi kävijä saa hänkin ilmaisen kahvin käydessään tuvalla ensi kertaa. Kahvi on läsnä tuvan tuokioissa vahvasti: kahvikupin äärellä kohdataan, jutellaan ja oleillaan kiireettömästi. Tuvan nimessäkin näkyvä tuokio viittaa yhteisiin tuokioihin, joita voidaan viettää juoden kahvia tai pelaten vaikkapa Skip-Boa. Seurustelu onkin vapaaehtoisten tupaemäntien ja -isäntien tärkein tehtävä: ”Kohtaaminen on se isoin juttu, tiskit voivat odottaa!” Isokoski myhäilee ja jatkaa uudesta hankkeesta: ”Kun etsivää työtä on tässä muutenkin puuhasteltu jo, on sen systemaattisempi ja tavoitteellisempi toteutus luonnollinen jatkumo toiminnassamme”.
Ikäihmisten unelmat todeksi
Yksi hyvä tapa tavoittaa ikäihmisiä oli Isokosken mukaan 100 unelmaa Ylivieska -kampanja, joka toteutettiin vuonna 2017 satavuotiaan Suomen kunniaksi. Tempauksessa selvitettiin sadan ylivieskalaisen ikäihmisen unelmat ja toteutettiin ne. Isokosken mukaan tempaus nosti välittämisen ilmapiiriä ja sai mukaan monenlaisia toimijoita yksityishenkilöistä aina yhteisöihin ja yrityksiin asti. Toisaalta kampanja johdatteli ikäihmisten ja heidän läheistensä välisen keskustelunkin kenties parempaan suuntaan. Sen sijaan, että oltaisiin kysytty iänikuiseen tapaan ”Olethan muistanut ottaa lääkkeesi”, udeltiinkin läheisen unelmia ja kysyttiin ”Mitä sinulle kuuluu?”
Yksi toteutunut unelma liittyi pohjoispohjanmaalaiseen perinteeseen: 29 koululaisen Tiernapoika-kuoro esiintyi ylivieskalaisen ikäihmisen kotona, herättäen muistoja mieleen aina 70 vuoden takaa. Unelmansa toteutumista omalta kotisohvaltaan todistanut ikäihminen kertoi olleensa liikutuksesta mykistynyt ja silmät kyynelissä. Sittemmin Kuusamo on ottanut mallia Ylivieskan kampanjasta ja toteutti 150-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi 150 unelmaa Kuusamo -kampanjan. Toivottavasti tämän kampanjan leviämisestä kuullaan vielä. Tuokiotuvasta ainakin kuullaan.