
MEREOlla (hanke siirtyi Suvanto ry:lle 1.1.2025) toteutettiin vapaaehtoistoiminnan kehittämishanke (STEA, 2022–2024), jossa tavoitteena oli lisätä +65-vuotiaiden kotona asuvien helsinkiläisten osallisuuden kokemusta sekä lisätä eri ikäisten helsinkiläisten osallisuuden kokemusta vapaaehtoisena toimimisen seurauksena.
Toimintamme perustui asiakkaan osallisuuteen ja siihen, että työntekijät auttoivat, ohjasivat ja kannustivat erityisen tuen tarpeessa olevaa asiakasta tekemään arjestaan ja elämästään omannäköistä. Osallisuus merkitsee mukanaoloa, vaikuttamista sekä huolenpitoa ja yhteisesti rakennetusta hyvinvoinnista osalliseksi pääsemistä. Osallisuus on vaikuttamista oman elämänsä kulkuun, mahdollisuuksiin, toimintoihin, palveluihin ja joihinkin yhteisiin asioihin (THL 2017. Isola, yms.).
Kaikki lähtee asiakkaan tarpeista ja toiveista
Toiminnassa tehtiin tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupungin eri sote-palveluiden kanssa: mm. Seniori-info, asiakasohjausyksikkö, kotihoito sekä toiminta- ja fysioterapeutit. Asiakkaat ohjautuivat toiminnan piiriin pääsääntöisesti yllä olevista palveluista. Jonkin verran asiakkaat ja heidän omaisensa olivat suoraan yhteydessä työntekijään saatuaan tiedon toiminnasta.
Kun asiakas oli ohjautunut toimintaan, otti työntekijä häneen yhteyttä ja sopi ensitapaamisen. Ensitapaamiset olivat asiakkaiden kotona – joskus tapaamisia oli myös kahviloissa tai kirjastoissa, asiakkaan niin toivoessa. Ensitapaamisessa työntekijä tutustui asiakkaaseen, hänen tarpeisiinsa ja toiveisiinsa oman elämänsä ja arkensa suhteen. Käytiin läpi asiakkaan elämää, haasteineen ja iloineen sekä nykyistä tilannetta ja sitä, että miten vapaaehtoistoiminta voisi vastata asiakkaan tarpeisiin. Vapaaehtoista toivottiin usein ulkoilu- ja juttukaveriksi – asiakkailla saattoi olla taustalla esim. leskeytyminen, muutto toiselle paikkakunnalle, tukiverkoston puuttuminen tai pitkään kestänyt yksinäisyys ja siitä johtuvat lieveilmiöt.
”Ilman vapaaehtoista en näkisi muita ihmisiä”
Vapaaehtoisia haettiin aina vain tarpeeseen – jokaiselle asiakkaalle erikseen. Asiakas sai kertoa toiveistaan vapaaehtoisen suhteen: mitä haluaisi vapaaehtoisen kanssa tehdä, milloin ja kuinka usein sekä omia kiinnostuksen kohteitaan. Asiakkaan toiveiden perusteella laadittiin hakuilmoitus vapaaehtoistyö.fi -sivustolle ja ilmoitusta jaettiin sosiaalisen median alueryhmissä, jota kautta vapaaehtoiset ilmoittautuivat tehtävään.
Hyvä perehdytys luo pohjan onnistuneelle toiminnalle
Toiminnassa oli tärkeää tutustua asiakkaaseen mahdollisimman hyvin, jotta löytyisi juuri oikea vapaaehtoinen asiakkaalle. Pyrimme jo hakuilmoituksessa kertomaan mahdollisimman paljon asiakkaasta, anonyymisti totta kai, jotta vapaaehtoiselle olisi jo sitä lukiessa selkeää, että mitä tehtävä vaatii.
Hyvä perehdytys vapaaehtoiselle oli kaiken a ja o – emme järjestäneet erillistä koulutusta vaan vapaaehtoinen pääsi aloittamaan toiminnassa heti haastattelun ja asiakkaan ensitapaamisen jälkeen. Työntekijä haastatteli vapaaehtoisen ennen asiakkaan tapaamista ja yhteisellä tapaamisella käytiin läpi käytännön asiat: miten ongelmatilanteissa toimitaan ja mitä kaikkea voi tehdä – pareille jätettiin paljon liikkumavaraa toteuttaa vapaaehtoistoimintaa, kuitenkin noudattaen vapaaehtoistoiminnan periaatteita ja sääntöjä.
”Ilman vapaaehtoista en näkisi muita ihmisiä”
Toiminnalla pystyttiin vastaamaan moniin eri hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin. Asiakkaat kertoivat mm., että liikkuminen kodin ulkopuolella on lisääntynyt, yksinäisyyden tunne on vähentynyt, on tullut rohkeutta pyytää apua ja on kokemus siitä, että on joku, joka välittää ja on joku, josta välittää. Erä asiakas totesi, että ilman vapaaehtoista, hän ei näkisi muita ihmisiä –todella kertoo vapaaehtoisen merkityksellisyydestä asiakkaan elämässä.
Vapaaehtoiset ovat iloinneet siitä, että ovat mm. saaneet uuden eri-ikäisen ystävän, he pystyvät auttamaan konkreettisesti toista ihmistä ja että oma läsnäolo on toiselle tärkeää. Yksi vapaaehtoinen kertoi, että oma käsitys vanhustyöstä on muuttunut vapaaehtoisena toimimisen myötä ja toivoo työskentelevänsä tulevaisuudessa palkkatyössä alalla. Kaikki vapaaehtoiset ovat myös halukkaita jatkamaan tapaamisia asiakkaan kanssa, vaikka hanke taustalla päättyy ja näin ollen taustatuki loppuu. Asiakas-vapaaehtoinen-parimme ovat olleen hyvin itseohjautuvia ja suhteet ovat kehittyneet ajan kanssa. Selvittämällä asiakkaan tarpeet ja vapaaehtoisen toiveet alussa, pystyimme vaikuttamaan koko suhteen tulevaisuuteen positiivisesti.
Kirjoittaja
Johanna Kivistö
Etsivän vanhustyön tuettu vapaaehtoistoiminta 2022–2024
Vapaaehtoistoiminnan suunnittelija
Suvanto ry
Lähteet:
Isola, Anna-Maria, yms. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2017 [linkki]