22-vuotias Johanna löysi merkityksellisen työn vanhustyöstä

Johanna työllistyi vanhustyöhön ryhmämuotoisen työkokeilun avulla ja kannustaa vanhustyönantajia ja nuorten palveluita yhteistyöhön. Positiivisten kokemusten tarjoaminen vanhustyöstä murtaa ennakkoluuloja ja innostaa alalle uusia tekijöitä.

Johanna kertoo:

”Olin pitkään työttömänä ennen Trainee-ohjelmaan osallistumista. Työllisyyspalveluiden virkailijan kanssa pohdimme erilaisia vaihtoehtoja ja huomioni kiinnittyi mainokseen, joka oli värikäs ja ei turhan vakava. VALLIn Trainee-ohjelman mainoksessa luki, ettei työkokeilun aikana tehdä hoitotyötä, mitä varmasti moni nuori vierastaisi, ja se tuntui turvalliselta tavalta tutustua vanhustyöhön. Sosiaali- ja terveysala ja varsinkin vanhustyö eivät olleet esimerkiksi yhdeksännen luokan yhteishaussa yksikään hakukohteeni tiettyjen ennakkoluulojen takia.

Trainee-ohjelmassa heti alusta asti minulla oli todella tervetullut ja hyväksytty olo. Sain hyvän perehdytyksen taloon ja työtehtäviin, ja jännitys uudesta työstä katosi jo ensimmäisten päivien aikana. Työkokeilun aikana pääsi tutustamaan ikäihmisiin ja sote-alan erilaisiin työnkuviin. Kun minulle tarjottiin kesätyöpaikkaa hoiva-avustajana työkokeilupaikasta, uskalsin sen ottaa vastaan.

Ohjelmaan osallistuminen oli käänteentekevä asia elämässäni. Vanhustyön tekeminen tuntuu merkitykselliseltä, sekä antaa paljon puolin ja toisin. Parasta työssä on kivat ihmiskohtaamiset. Työssä tietenkin on huonotkin puolensa, välillä voi olla vauhdikkaitakin päiviä, joiden jälkeen on aivan poikki. Alan töistä sai minut innostumaan työkokeilu ja sen aikana opitut ja koetut asiat. Niin kuin sanoin, en olisi koskaan hakeutunut ilman Trainee-ohjelmaa sote-alalle, enkä vanhustyöhön.”

Johanna työskentelee tällä hetkellä vanhustyössä ja toimii VALLI ry:n Vanhustyön Traineen nuorten vaikuttajaverkostossa, joka kehittää toimintaa ja pohtii, miten vanhustyön vetovoimaisuutta voidaan edistää nuorten parissa.

Johannan vinkit vanhustyönantajille ja nuorten parissa toimiville ammattilaisille

  • Kannattaa tehdä yhteistyötä, sillä sukupolvien välisissä kohtaamisissa oppii yllättäviä asioita ja saa lisää itseluottamusta kohti tulevaa
  • Nuoret saattavat pelästyä vanhustyötä, jos siihen ei saa ensin tutustua kevyellä tavalla
  • Oppilaitoksissa olisi hyvä olla enemmän mahdollisuuksia tutustua erilaisiin ammatteihin käytännössä
  • Vanhustyön vetovoimaisuutta nuorten keskuudessa edistää se, että nuorille tarjotaan positiivisia kokemuksia vanhustyöstä, tarjotaan mahdollisuuksia tutustua vanhustyön eri ammatteihin ja autetaan nuoret alkuun
  • Nuorten hyvä vastaanotto ja perehdytys työelämässä kannattaa
  • Työkokeilijoista ja opiskelijoista voi saada itselleen luotettavan ja hyvän työkaverin

Teksti: Johanna